Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikupljanje potpisa za referendum

Podrug optužio Baldasara da je "veliki cenzor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijećnik HČSP-a Luka Podrug optužio je danas na sjednici splitskoga Gradskog vijeća gradonačelnika Ivu Baldasara da se stavio u ulogu cenzora dozvolivši Građanskoj incijativi "U ime obitelji" prikupljanje potpisa za održavanje referenduma samo na četiri mjesta u Splitu, a Baladasar je odbacio te optužbe i ustvrdio da je postupio korektno.

Podrug je zatražio da se udovolji zahtjevu „U ime obitelji“ da se potpisi na referendum mogu prikupljati na svim javnim površinama u Splitu.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

"Zabranom organizatorima referenduma da prikupljaju potpise na osamdesetak traženih lokacija i dopuštanjem samo četiri lokacije u užem dijelu grada, grubo ste zlorabili svoj položaj. Tim činom ste nas vratili u stara, nedemokratska vremena kada su se potpisi za demokratske promjene sakupljali isključivo ispred crkava, što se nažalost u Splitu ponavlja i danas", rekao je Podrug u sklopu vijećničkih pitanja obraćajući se izravno gradonačelniku Baldasaru.

Splitski HDZ traži ostavku gradonačelnika Baldasara zbog pogodovanja

Pri tomu je zamjerio Baldasaru da se stavio u ulogu "velikog cenzora" istaknuvši kako se tako ograničava slobodna volja građana i njihovo pravo na referendum koje je zajamčeno Ustavom.

"Pozivam Vas da s ove sjednice javno objavite i dopustite organizatorima referenduma slobodno prikupljanje potpisa na svim javnim površinama grada Splita, makar samo ova zadnja tri dana i time barem malo umanjite štetu koju ste počinili, zbog zloporabe i samovolje", poručio je Podrug gradonačelniku Baldasaru.

Upitao je Baldasara hoće li dozvoliti referendum za smjenu gradonačelničke funkcije i za to prikupljanje potpisa na "sva četiri mjesta". Baldasar mu je odgovorio kako nema ništa protiv referenduma, pa ni protiv referenduma o njegovoj smjeni.

"Ovaj referendum za koji potpise prikuplja jedna udruga i traži 80 lokacija u Splitu za to, isto je kao da nekoj udruzi dopustimo na 80 mjesta postavljanje štandova za prodaju knjiga", kazao je Baldasar reagirajući na primjedbe da je Građanskoj inicijativi "U ime obitelji" uskratio potpisivanje potpisa za referendum na 80-ak splitskih lokacija.

Baldasar je ustvrdio da je Građanskoj inicijativi U ime obitelji ustupio u Splitu "najbolje prostore" za prikupljanje potpisa za referendum te smatra da je postupio korektno. U polemiku se uključio i predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Boris Ćurković poručivši vijećniku Podrugu: "Dajem Vam svoju kancelariju da u njoj skupljate potpise za smjenu gradonačelnika Baldasara". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene