Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad nema drugog izlaza

Splićanin koji je proglasio osobni bankrot otkriva jedini način izlaska iz dužničkog ropstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu je dana prošlo otkako postoji mogućnosti proglašenja osobnog bankrota, postupka kojim se zaduženi u nekoliko godina mogu riješiti svojih dugova.

Dugovi građana su astronomski - njih gotovo 330 tisuća duguje više od 40 milijardi kuna. No, na osobni bankrot odlučio se tek 714 građana.

Pročitajte i ovo Starački domovi u dugovima - 4 Kako dalje? Hoće li doći do povećanja cijena domova za starije? "Ti minusi su se dogodili zbog velikog, značajnog porasta cijena, režija i namirnica" Ilustracija veliki dugovi Mnogima omiljeni trgovački lanac ide na prodaju, samo u Hrvatskoj imaju 120 poslovnica

Rastava braka, alimentacija i novi neplanirani životni uvjeti, doktora Tomislava Prskala doveli su u situaciju da kredite više ne može vraćati. Banka je odbila reprogram duga, a nakon 7 godina života s blokiranim računom našao se pred zidom.

"Ako ne možete prijatelja izvesti na kavu, onda gubite i taj segment", kaže Prskalo. Odlučio je da mu je dosta i početkom godine pokrenuo postupak osobnog bankrota.

"Sada živim od zaštićenog dodatka koji je 3800 kuna i mogu vam reći da s ponosom ističem da kao liječnik bez dana bolovanja funkcioniram", poručuje.

No taj ginekolog prvo se morao odreći svega što je imao. "Biti bez auta, biti sa ograničenim brojem impulsa na mobitelu, ne biti u mogućnosti kupovine garderobe, stručnog usavršavanja za koje isto tako treba novac je teško", naglašava Prskalo.

Tako će morati izdržati punih 5 godina, koliko traje rok kušnje. Ipak, unatoč gotovo 330 tisuća blokiranih u Hrvatskoj, kroz isti proces oslobođenja dugova pristalo je proći tek njih 0,2 posto.

Točnije, osobni bankrot do sada je proglasilo 714 građana. Najviše ih je iz Zagreba - 383, slijede 64 Osječana, te 48 stanovnika Pule. Mizeran odaziv u proteklih godinu dana posljedica je nedovoljne informiranosti dužnika, smatra stečajni upravitelj Ivan Rude.

"Ljudi nemaju previše interesa ili volje ili neznaju, iako svako ima pravo tko je dužan preko 30 tisuća kuna pokrenuti osobni bankrot", smatra on.

"Blokiranima bi poručio - uđite u osobni bankrot ako nemate nekretnina, ukoliko je vaš dug nenaplativ, jer je to jedini način izlaska iz vašeg dužničkog ropstva", savjetuje na kraju Prskalo. Kandidata nažalost ima napretek, jer dug blokiranih već je premašio iznos od 40 milijardi kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene