Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 4 milijarde kuna država na godinu izdvaja za financiranje brojnih agencija, zavoda i drugih tijela javne uprave. Vlada sada najavljuje uštede spajanjem nekoliko agencija u jednu. Prve su pripojene ona za regulaciju tržišta željezničkih usluga s Agencijom za poštu i elektroničke komunikacije.


Dvije agencije iz resora ministra prometa spajaju se u jednu. U Vladi kažu to je tek početak ušteda. '2,3 milijuna ove godine i to je zapravo jedna od mjera fiskalne konsolidacije isti prostor isti pravnici i tako, to je zapravo preduvjet i da se druge dvije agencije spoje s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti', kaže ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Vezani članci Vatromet iznad Pelješkog mosta Spojen i zadnji segment Pelješkog mosta! Plenković: "Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena." Održan i spektakularni vatromet Slika nije dostupna Vlada srezala plaće i šefovima agencija i do 5.000 kuna

U Hrvatskoj ima 185 raznoraznih agencija, instituta, zavoda, fondova, ureda, javnih ustanova i drugih državnih tijela. U mnogima od njih plaće zaposlenika nadilaze i one ministarske.

U broju agencija prednjači Ministarstvo gospodarstva s njih 9, slijede Ministarstvo prometa sa 7, poljoprivrede sa 6, obrazovanja s 5 i graditeljstva s 4 različite agencije.

Racionalizaciju priprema i ministar poljoprivrede. 'U tijeku je priprema za spajanje Agencije za hranu s Hrvatskim veterinarskim institutom, ako govorimo o međuresornome spajanju Agencija za plovne putove s Hrvatskim vodama', kaže ministar Jakovina.

Znate li koliko državnih agencija postoji u Hrvatskoj i koliko novca troše?

Spajanjem Vlada planira uštedjeti oko 80 milijuna kuna. Većih otpuštanja, kažu, neće biti iako je u veljači, u državnim tijelima radilo gotovo 249.000 osoba. 11 posto njih, odnosno više od 27.000 zaposleno je po agencijama, ministarstvima i državnim uredima.

Osim brojke upitna je stručnost onih koje država zapošljava. 'Ne vodeći računa da su to ljudi koji su se obrazovali u javnoj upravi koji poznaju javne politike, kojim se bave već imaju stranačke iskaznice i to je problem s kojim se ne samo mi nego sve zemlje istočne Europe bore dakle pitanje politizacije je još uvijek duboko prisutno u našoj javnoj upravi', kaže doc. dr. sc. Vedran Đulabić s katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

A taj se problem spajanjem agencija neće riješiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju