Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A gdje su izvješća?

Znate li koliko državnih agencija postoji u Hrvatskoj i koliko novca troše?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ove godine, kako je pokazala analiza Instituta za javne financije, u Hrvatskoj postoje 44 državne agencije. Institut upozorava kako premalo agencija objavljuje financijska izvješća, a stručnjaci traže da svake godine javno objave što rade, čime se bave i koji su im ciljevi.

Agencija za investicije i konkurentnost jedna je od 44 državne agencije. Zajedno zapošljavaju oko 6.000 djelatnika, a godišnji im je proračun veći od 4 milijarde kuna.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

34 agencije su na državnom proračunu, 8 je neprofitnih organizacija. Zasebno su FINA i Agencija za lijekove. 'Svaka ima neko svoje opravdanje, ali u sagledavanju šire slike treba vidjeti - ako osnujemo jedan tip agencija, a za slične poslove imamo sličnu stvar u nekom ministarstvu onda može doći do preklapanja. Ima li mjesta za racionalizaciju - ima - kao u cijelom javnom sektoru', kaže doc. dr. sc. Vedran Đulabić s katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Zaštita podataka: Ako imate problema obratite se OVOJ agenciji

Prema podacima za 2012. najveći prosjek bruto plaća imaju u Agenciji za lijekove koja se sama financira - 18.000 kuna. Slijede neprofitne državne agencije gdje je prosjek bruto plaća 16.000 kuna. U 30 agencija na državnom proračunu prosjek bruto plaća je 10.000 kuna.

Institut upozorava na netransparentnost. Agencije na godinu imaju 4 i pol milijarde kuna prihoda i milijardu kuna viškova. Manje od 30 agencija je predalo financijska izvješća. 'O stručnosti ljudi koji su unutra, čime se oni bave, o rezultatima rada. Ako nemate ta načela transparentnosti i dobrog upravljanja vrlo lako se može dogoditi da stvar ode u krivom smjeru i da se tamo javljaju zloupotrebe položaja, malverzacije i tako dalje', dodaje Đulabić.

Institut za javne financije preporučuje i da svake godine Sabor i Vlada raspravljaju o poslovanju državnih agencija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene