Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici hrvatskih Srba razgovarali su u Zagrebu s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem o položaju Srba u Hrvatskoj, priopćilo je Srpsko narodno vijeće.


S Tadićem su se u nedjelju na rubu energetskog summita jugoistočne Europe susreli predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Vezani članci Split: 12 uhićenih još na ispitivanju - 1 MUP objavio za što terete 12 uhićenih u Splitu, mještani ogorčeni: "Samo ugrabi, uzmi sebi, a za druge koga briga" Gradonačelnik Splita Ivica Puljak Puljak o uhićenjima u Splitu: "Mi smo uočili kosture iz ormara. Zbog jednog ugovora će Grad ostati bez 2,5 milijuna kuna"

- U razgovoru su ga upoznali s položajem Srba u Hrvatskoj i podržali ga u naporima uspostavljanja dobrih odnosa između Hrvatske i Srbije, zahvalivši mu na njegovoj težnji da kao predsjednik Srbije preuzme na sebe odgovornost za zločine koje su pripadnici srpskog naroda počinili nad pripadnicima hrvatskog naroda u zadnjem ratu, priopćio je SNV,
Nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

U razgovoru su spomenuti i "suđenja i uhićenja za ratne zločine koja su učestala u zadnje vrijeme i koja izazivaju nesigurnost među Srbima u Hrvatskoj, ali i onima koji se žele vratiti", kaže SNV te da su "Stanimirović i Pupovac zamolili predsjednika Tadića da zajedno s vladom učini da se sudi samo onima koji su počinili zločin, a ne onima koji sa zločinima nemaju veze".

Bilo je govora i o tome da treba razmotriti mogućnost kako da Srbija pridonese razvoju područja povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku.

Stanimirović i Pupovac su pozvali Tadića da na jesen bude gost SNV-a u Hrvatskoj, što je on sa zadovoljstvom prihvatio, kaže se u priopćenju.