Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi televizijski intervju

Ravnateljica Fonda za obnovu o poražavajućim podacima: "Još nismo izgradili niti jednu kuću"

Aktualno Galerija Snježana Penović, voditeljica Fonda za obnovu Grada Zagreba - 1 Snježana Penović, voditeljica Fonda za obnovu Grada Zagreba - 1 Foto: DNEVNIK.hr Snježana Penović, voditeljica Fonda za obnovu Grada Zagreba - 2 Snježana Penović, voditeljica Fonda za obnovu Grada Zagreba - 2 Foto: DNEVNIK.hr Snježana Penović, voditeljica Fonda za obnovu Grada Zagreba - 3 Snježana Penović, voditeljica Fonda za obnovu Grada Zagreba - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Snježana Penović, voditeljica Fonda za obnovu Grada Zagreba, i Mislav Bago Galerija 1/4 >>
Snježana Penović, ravnateljica Fonda za obnovu Zagreba, objasnila je razloge sporosti u obnovi grada, više od dvije godine nakon potresa.

Snježana Penović već dva mjeseca i formalno vodi Fond za obnovu.

U razgovoru s Mislavom Bagom, za Dnevnik Nove TV pojašnjava koliko se toga napravilo ili bolje reći nije napravilo u Zagrebu, dvije i pol godine nakon potresa.

"Trenutno je 20-ak konstrukcijskih obnova u tijeku, od toga je šest zgrada završeno kroz samoobnovu, i Fond je isplatio sredstva vlasnicima", pohvalila se Penović. Na pitanje radi li se o poražavajućoj brojci, s obzirom da su prošle već dvije i pol godine, Penović kaže da u Fondu nastoje skratiti postupak javne nabave. "U zadnjih nekoliko mjeseci okrupnjujemo javnu nabavu i objedinjujemo što više lokacija kako bi postupak skratili".

Pročitajte i ovo Matea Ćorić DVIJE GODINE OD POTRESA Odluka o izgradnji prve kuće nakon potresa donesena prije devet mjeseci, ali do danas nema pomaka: "Umjesto temelja ovdje raste jedino - trava"

Pročitajte i ovo Oštećenja u Banskim dvorima čekalo se dvije godine Odustaje li se od obnove Banskih dvora? Cijene građevinskih radova i materijala postale (pre)visoke: "S obzirom na okolnosti na tržištu..."

Na pitanje koliko je sada taj postupak skraćen, Penović kaže da su trenutno objavili javnu nabavu za uklanjanje 300 obiteljskih kuća i da će natječaj biti gotovo do kraja kolovoza. "To znači da mi s uklanjanjem ruševnih kuća možemo krenuti već u listopadu", kaže.

Na izravno pitanje koliko su kuća do sada izgradili, kaže "Ni jednu". Penović to ne doživljava kao vlastiti poraz i kaže da je bilo potrebno puno prilagodbe i zbog izmjena u mjerama i u cijenama koje nisu bile prilagođene tržištu. "Prvu kuću koju smo objavili, nismo imali ponude. Sad smo ju ponovno objavili po novim cijenama i nadam se da će se izvođači radova javiti", kaže. 

"Mi u Fondu svi radimo koncentrirano na svom poslu i dajemo koliko možemo", dodaje. "Pokušavamo okrupnjavanjem nabave doći do toga da se kuće počnu obnavljati. Mi od ministarstva dobivamo odluke o obnovi i do sada je obuhvaćeno oko 685 lokacija", objašnjava. 

"Izmjenom zakona dobili smo i nekonstrukcijske obnove, to su zgrade sa zelenom naljepnicom za koje vlasnici nisu imali sredstava za obnovu i tih smo zahtjeva zaprimili oko 1500 i te se nadamo da ćemo do rujna uspjeti otvoriti i ta gradilišta", kazala je.

"Natječaji su u tijeku i imamo jako dobar odaziv izvođača radova". 

Više pogledajte u videoprilogu.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene