Bili su angažirani na 47 požarišta, letjeli su više od 530 sati i bacili preko 20 tisuća tona vode.


Posljednjih dana uz vatrogasce puno posla u gašenju požara imaju i posade protupožarnih aviona. Češće su u zraku, nego na zemlji. Bili smo s vatrogascima tijekom akcija gašenja na Pelješcu, ali i otoku Braču. Vodenim bombama išli su na vatru koja bukti na nekoliko lokacija.

Vezani članci U prevrtanju cisterne kod Kule Norinske lakše ozlijeđena dvojica vatrogasaca (Foto: metkovic-news.com) Gasitelje kod Kule Norinske umalo zadesila tragedija: Pod cisternom popustio stari put i vozilo završilo na krovu Slika nije dostupna Požar na automobilima liječnika iz KBC-a Sestre milosrdnice ipak je podmetnut

Pomoć je Ponikvama na poluotoku Pelješcu stigla i iz vojnog helikoptera, a tek što su natopili jednu, piloti odlaze i gase drugu vatrenu frontu. Da je jak vjetar glavni saveznik vatri otkrivaju i snimke posade helikoptera. Neumorna ekipa zalijeće se u dim i vatru i iznova vraća na morsku površinu.

MORH: Osam aviona i 20 vojnika sudjeluje u gašenju četiri požara

U akciji gašenja na otoku Braču požarište natapaju s oko 2 i pol tisuće litara vode koliko mogu ponijeti u jednom zamahu. S čak 6 tisuća litara i na stotine puta na dan gase posade kanadera. Piloti lete čak i prekovremeno i gotovo bez predaha.

Brzina u usijanoj kabini pri kojoj slijeću na more zna biti poprilično neugodna. Braneći jug i sjever Hrvatske, protupožarni zrakoplovi u zraku su proveli više od mjesec dana. Bili su angažirani na 47 požarišta, letjeli su više od 530 sati i bacili preko 20 tisuća tona vode.

Razmjeri goleme štete vidljivi su i iz zraka. Sve je spaljeno. Sanacija opožarenog će potrajati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook