Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem "istarskih favela"

Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Aktualno Galerija Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 1 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 1 Foto: Grad Umag Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 2 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 2 Foto: Grad Umag Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 3 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 3 Foto: Grad Umag Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 4 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 4 Foto: Grad Umag +0 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Galerija 1/5 >>
Slovenski vlasnici mobilnih kućica odgovorili su gradonačelniku Umaga nakon što ih je optužio da su izgradili "istarske favele".

Slovenski vlasnici mobilnih kućica u Istri koje je nedavno prozvao gradonačelnik Umaga Vili Bassanese rekli su da ne krše zakon jer se kućice nalaze na njihovu zemljištu. Osvrnuli su se i na njegove optužbe o da se radi o "tihoj okupaciji Istre" te su ustvrdili da su "nekultivirane i napuštene džungle pretvorene u male rajeve na zemlji".

Podsjetimo, gradonačelnik je na službenoj stranici Grada Umaga objavio da je "Istra postala je europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore" te "ilegalna vikend-naselja s tisućama stanovnika" nazvao "istarskim favelama". Za sve su posebno krivi Slovenci, dodao je.

Pročitajte i ovo Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu Užas u blizini Splita FOTO "Govno koje je prelilo čašu": Građani zgroženi zbog fekalija u moru, zna se i krivac

Objava je uzrujala Slovence koji u Umagu posjeduju zemljišta na kojima se nalaze mobilne kućice za odmor. Samo na jednom mjestu postoji više od 200 parcela veličine od 300 do 1000 kvadratnih metara, a neki od njih posjeduju ova zemljišta od 1976. godine, za slovenski N1 ispričao je vlasnik jedne od parcela.

Tvrdi da su te parcele, a riječ je o poljoprivrednom zemljištu, lokalni mještani potpuno legalno podijelili, omeđili i zatim prodali za mnogo novca. Slovenci godinama na tim parcelama imaju kamp-prikolice, a neki su izgradili i mobilne kućice.

Međutim, početkom prošle godine Grad Umag počeo im je slati rješenja prema kojima se vikendice moraju ukloniti, a prve su uklonjene krajem 2023. godine.

"Umag je država u državi, a gradonačelnik lokalni šerif"

Zbog uklanjanja kućica Slovenci su se udružili i angažirali odvjetničko društvo i zajedno se bore protiv poteza koje smatraju nezakonitima.

"Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i da imam raketu za Mars", rekao je sugovornik za N1.

"Gradonačelnik je napisao da smo mi gadovi koji uzurpiraju hrvatsku obalu i ne shvaća da smo od mora udaljeni više od kilometra. Njihovu neobrađenu, napuštenu džunglu pretvorili smo u male rajeve na zemlji. Potrošimo tisuće i tisuće eura kad odemo u Hrvatsku, čistimo za sobom i ne bacamo otpad nigdje. To bi im trebalo biti u interesu", istaknuo je te najavio žalbu zbog rješenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija njemačkog ovčara koji je napao ženu Užas u Dubravi Njemački ovčar ugrizao ženu i ubio drugog psa: "Napao je mene i moju obitelj, sve sam prijavio i nitko nije reagirao"

Smatra da Bassanese želi skrenuti pozornost sa svojih grešaka pa je optužio Slovence da su zacementirali cijelu Hrvatsku.

"Neka nas dođe vidjeti – ovdje nema betona, nego samo mobilne konstrukcije", rekao je.

Iako su Slovenci podnijeli zahtjev općini za prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, tvrde da je to zasad dopušteno samo mještanima, što Slovenci smatraju diskriminacijom.

"Umag je država u državi, a gradonačelnik je lokalni šerif i misli da je bog i batina Hrvatske. On sve radi mimo zakona, a na kraju će to platiti Umažani", zaključio je jedan od vlasnika zemljišta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene