Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uzurpacija

VIDEO Objavljene snimke sramotne devastacije naše obale: "Pred očima nam se događa okupacija, najgori su Slovenci"

Aktualno Galerija Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 4 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 4 Foto: Grad Umag Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 2 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 2 Foto: Grad Umag Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 3 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 3 Foto: Grad Umag Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 1 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 1 Foto: Grad Umag +0 Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Galerija 1/5 >>
Grad Umag se oglasio o "tihoj okupaciji Istre".

Grad Umag je na svojoj internetskoj stranci objavio da je Istra, na sramotu svih koji u njoj žive, postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore.

"Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra je 'karcinom' koji dnevno izjeda našu županiju, do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana", stoji u objavi.

"Zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište pretvara se u 'vikend parcele' koje realno vrijede 2-3 eura po metru kvadratnom, a prodaju se po 30-50 eura", dodaje se.

Pročitajte i ovo Napad Putinove vojne postrojbe brutalno nasilje VIDEO Pogledajte kako divljalju Putinovi plaćenici: Uletjeli s kalašnjikovima u kafić, a onda je nastao horor

Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja s tisućama stanovnika, koje iz Grada Umaga nazivaju "istarskim favelama".

"'Tiha okupacija' Istre događa nam se pred očima uz očitu nezainteresiranost politike i neefikasnost nadležnih inspekcija koje bi morale štititi prostor i zaustaviti bespravnu gradnju i uzurpaciju. Poznato je da su šume i poljoprivredno zemljište zaštićeni i od posebnog su interesa za RH, no u stvarnosti to nije baš tako", napominje se.

"Da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija djelo je većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju 'domaćih domoljuba'. Takva drskost i agresivnost stranih državljana u brutalnom uništavanju Istre nije zabilježena ni u ratnoj povijesti Istre, niti je u drugim dijelovima Hrvatske tako izražena", dodaje se.

Iz Grada tvrde da je to ruganje prema svima u Istri koji traže poštivanje zakona te civilizirano ponašanje stranih državljana, koji zakone u svojim matičnim državama poštuju, dok se prema ljudima u Istri odnose kao "konkvistadori" te ismijavaju zakone Republike Hrvatske.

"Prostor Istre naše je najveće bogatstvo, no brojke u posljednjih 30-ak godina govore o alarmantnom stanju. Istra je 1991. godine, kao i danas, imala nešto više od 200.000 domaćih stanovnika. No, za razliku od tada, danas Istra broji dodatnih 200.000 nestalnih stanovnika, što legalnih što nelegalnih. Ti povremeni strani stanovnici imaju 140.000 turističkih ležajeva koje iznajmljuju, većinom 'na crno'. S druge strane, broj nelegalnih stanovnika po 'istarskim favelama' nemoguće je precizno utvrditi. Pretpostavlja se da je riječ o 30-tak tisuća 'divljih' turista/stanovnika. U Istri već postoje općine i gradovi u kojima broj povremenih stanovnika prelazi broj stalnih domaćih stanovnika", pojašnjavaju iz Umaga.

"Bespravne 'istarske favele' generiraju niz komunalnih, životnih i financijskih problema za domaće građane koji se neće godinama riješiti. Pljuska je to svim građanima koji poštuju zakone, udar je to na struku, prije svega prostornih planera, na infrastrukturu, koja nije i ne može biti riješena, na održivi i na budući razvoj Istre. Zbog čega? Zbog koga? Zbog onih koji krše zakone, zbog onih koji u sustavu ne štite javno dobro i zbog domaćih manipulatora. A ispaštaju građani koji poštuju zakone RH", ističe se.

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda

Iz Grada smatraju da je apsurdno i nestvarno da te "nelegalne šumske kućice" u Istri u samo par mjeseci nakon nelegalne izgradnje ili postavljanja postaju "legalne" s prijavljenim boravkom, kućnim brojem i ulicom, a sve uz pomoć "domaćih domoljuba".

"U ostalim zemljama Europe bi vas deportirali, a u Istri za nagradu dobijete uknjiženu 'legalnu kuću za odmor'. Lokalna politika je prije 30-tak godina, bez vizije razvoja, dozvolila da se ta okupacija dogodi, svjesno ili ne sad je nebitno, činjenica je da su bivši Načelnici s juga Istre bili 'kreatori' nelegalnih 'istarskih favela'. Upravo stoga se i od IDS-a danas očekuje da bude predvodnik u borbi protiv 'okupacije Istre'. Središnjica IDS-a se protiv 'okupacije Istre' bori otvaranjem e-maila. I sami znaju da se time neće riješiti baš ništa", stoji u objavi na stranici Grada Umaga.

"Činjenica je, da su osim Umaga, Vodnjana, Rovinja, Bala i Ližnjana, koji se aktivno bore protiv bespravne izgradnje, svi ostali inertni. Primjerice predsjednica IDS-a Umag uz 'domaće domoljube' aktivno podržava uzurpatore i bespravne graditelje. Dok župan Miletić umjesto da taj najveći problem Istre objedini i podigne na razinu Županije on 'okupaciju Istre' spominje isključivo na svečanim sjednicama. Svima je jasno da se takvim pristupom problem ne rješava, a naš se životni prostor svaki dan smanjuje i generira probleme da već ugrožava kvalitetu života građana Istre", dodaje se.

"Ako 'tiha okupacija Istre' nije dovoljan razlog da svi zajedno stanemo u obranu Istre, i da Istra bude dio uređene i civilizirane Europe, a ne ničija interesna 'kolonija', te ako zaista želimo europsku Hrvatsku, tada svi moramo dati svoj doprinos, bez fige u džepu", zaključuje se.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene