Da bi podigli novac ili platili račune, stanovnici slavonskih i baranjskih sela često moraju putovati, jer usluga u ruralnim sredinama sve je manje.


I dok institucije poručuju da se smanjuje interes i broj stanovnika, zbog čega ograničavaju poslovanje, stanovnici kažu - zato i odlazimo.

Vezani članci Anđelko Akrap - 1 Demograf Anđelko Akrap o novom popisu stanovništva: "Mogao bi biti prenapuhan" Slika nije dostupna Svjetski dan hrane: Hrvatska ima resurse, ali hranu nema tko proizvoditi

Svakog dana u 11 sati zaključava se poštanski ured u Podgoraču. U 12:30 sati ista djelatnica otvara ured u osam kilometara udaljenim Budimcima. Mještani već čekaju.

Slavonska sela umiru. Mnoga nemaju vrtiće i školu, liječnik dolazi jednom na tjedan, a poštanskog ureda nema ili radi dva-tri sata na dan.

Nezadovoljni načelnici u Slavoniji i Baranji, traže jednake uvjete za sve.

'Općina Podgorač niti ima bankomat, niti ima kiosk niti bilo što. Zašto ljudi napuštaju sela, pa evo iz tih razloga, nemaju usluge', rekao je Gordan Đanić, načelnik općine Podgorač.

Nekadašnja škola u Bijeloj Lozi od rata stoji prazna, cesta je neasfaltirana, a i poštar dolazi rijetko.

Institucije se pozivaju na profitabilno poslovanje.

'Radna vremena poštanskih ureda se prilagođavaju sukladno frekvenciji korištenja istih od strane korisnika. Hrvatska pošta radna vremena prilagođava u skladu s poslovanjem i cilj je da usluge budu dostupne korisnicima te da poštanski uredi ne posluju s gubitkom'.

Dok država upozorava na sve lošiju demografsku sliku, kroz vlastite tvrtke ni sama ne nudi razlog za ostanak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr