Teška prometna nesreća kod Donjeg Miholjca (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL)
Teška prometna nesreća kod Donjeg Miholjca (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Državna cesta broj 34 u dužini od desetak kilometara izmeđe Viljeva i Gezinaca na donjomiholjačkom području s pravom nosi naziv “cesta smrti”. U posljednjih 15 godina život je na njoj izgubilo 10 osoba, a u svim slučajevima došlo je do naleta automobila i kombija na puno veće kamione i, kao u posljednjem slučaju, autobus.


Posljednja nesreća bila je i najtragičnija, a uzela je tri ljudske žrtve. Dogodila se prošlog petka kada je došlo do izravnog sudara osobnog automobila i minibusa. Smrtno su stradale sve tri osobe iz automobila, a među njima i novinarka Glasa Slavonije koja je išla na zadatak u Viroviticu.

Crni niz započeo je u studenome 2003. godina na cesti između Podravske Moslavine i Viljeva kada su u izravnom sudaru s kamionom na mjestu poginuli 43-godišnjak i godinu dana mlađa suvozačica.

Vezani članci Očevid, ilustracija Tragedija u Taborištu kod Petrinje: Sletio autom s ceste i na mjestu poginuo Policija, ilustracija Teška prometna nesreća u Turnju: U sudaru auta i motocikla poginula jedna osoba, ozlijeđene dvije

Nekoliko kilometara istočnije, kod Viljeva, u siječnju 2004. godine, u gotovo identičnim uvjetima, dogodila se slična tragična nesreća. Tada su poginule dvije mlade žene, tridesetogodišnja Osječanka i tri godine mlađa Virovitičanka. Njihov automobil zanio se na kolniku i zabio u šleper.

Kobno je bilo i u srpnju 2008. godine kada je stotinjak metara od ulaza u Podravsku Moslavinu iz smjera Viljeva došlo do naleta kamiona na automobil u kojemu su poginuli 53-godišnjak i 24-godišnjak, obojica iz Podravske Moslavine, piše Glas Slavonije.

Vozači voze puno više od dopuštenog

Državna cesta D34 nije Podravska magistrala, ali je mnogi vozači, i automobila i kamiona, koji od Osijeka putuju prema Virovitici koriste upravo zbog ravnih rijetko naseljenih pravaca između Donjeg Miholjca i Gezinaca. Time izbjegavaju zavojite brdske dionice od Našica do Slatine, gdje se cesta D34 i Podravska magistrala opet susreću. Nažalost, mnogi vozači na toj dionici znaju voziti puno brže od dopuštenog, pa tragedije, pokazalo se, nisu rijetkost. U nekoliko navrata posade policijskih presretača na tom dijelu ceste uhvatile su nekoliko brzanaca od kojih su neki jurili i brže od 200 kilometara na sat! Policija nakon tragedije koja se dogodila u petak apelira na vozače da poštuju prometna pravila, smanje brzinu kako se slične stravične nesreće više ne bi događale, piše Glas Slavonije.