Prosječni dohodak u Slavoniji dvaput je niži od prosječnog dohotka u Zagrebu. Glavni su uzroci veći postotak nezaposlenih te rad za minimalnu plaću.

Galerija Slavonija na minimalcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Slavonija na minimalcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Slavonija na minimalcu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +0 Slavko Tidlačka, načelnik Levanjske Varoši, o plaćama u Slavoniji (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Prosječni Zagrepčanin zarađuje dvostruko više od prosječnog Slavonca. Tako prosječan dohodak po stanovniku u gradu Zagrebu iznosi 44.733 kune, a u Slavoniji 22.960 kuna.

Vezani članci Andrej Plenković Andrej Plenković predsjeda sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Tržnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Većina građana smatra da treba biti čarobnjak kako bi se živjelo s minimalcem u Hrvatskoj, čak i s najavljenom povišicom

Slavonija na minimalcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Slavonija na minimalcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Nažalost, stvorila se jedna navika svih investitora koji dolaze u Osječko-baranjsku županiju, ne samo u Osječko-baranjsku županiju, nego na Istok Hrvatske. Plaće koje oni daju svojim djelatnicima u Zagrebu su veće nego što ih daju ovdje u Osijeku", rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

U siromašnoj Slavoniji najsiromašnija je Levanjska Varoš, općina s 1200 stanovnika. Ondje je dohodak po stanovniku dva puta niži od slavonskoga prosjeka te čak četiri puta niži od zagrebačkog prosjeka.

Slavonija na minimalcu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Slavonija na minimalcu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Ovdje u našoj općini trenutno je zaposleno 110 osoba. Od tih 110 možda 40 posto radi za minimalnu plaću", rekao je načelnik Levanjske Varoši Slavko Tidlačka.

I Levanjska Varoš, poput mnogih slavonskih mjesta, gubi bitku s iseljavanjem mladih.

"To je jedan od ključnih razloga zbog čega jako velik broj mladih ljudi odlazi iz Slavonije i Baranje i ovog dijela Hrvatske. S ovako malim plaćama ne može se živjeti. S minimalcem se ne može ići naprijed", rekao je Anušić.

Od Nove godine doći će do povećanja plaća za 131 kunu. Taj će se iznos i dalje zvati minimalac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju