Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZOSTALA TRADICIJA

Ove godine slavlje Velikog petka, ali i Uskrsa bit će na drugačiji način: ''Naučili smo koliko nam redovite stvari mnogo znače''

Ove godine Veliki petak obilježit će se u nimalo tradicionalnom stilu, kao i sam Uskrs. No, ljudi su se sovjestili da im fali blizina i druženje, govori monsinjor Koren.

Zbog koronavirusa ove godine nema tradicionalnog obilježavanja Velikog petka. Zbog toga najveća hrvatska sakralna građevina zagrebačka katedrala, potpuno prazna.

Veliki petak je po mnogočemu poseban dan, jedini je to dan kada se ne slave mise, kada ne zvone crkvena zvona. Na oltarima nema križa, svijećnjaka, cvijeća. Za vjernike je obvezan post i nemrs. Oni obredi koji se i odvijaju su zbog pandemije prilagođeni i drugačiji.

Kanonik prvostolnog kaptola, monsinjor Zlatko Koren, objasnio je da će na kreativan način proslaviti sveto vazmeno trodnevlje i nedjelju uskrsnuća Gospodina.

''U jednoj obazrivosti, u jednoj otvorenosti božje riječi, u ljepoti zajedništva, u njegovanju blizine, a opet u toj blizini pazimo jedni na druge'', tako je opisao Koren proslavu ovogodišnjeg Uskrsa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBIO BARIKADU Policija blokirala Kapitol nakon naleta vozila na policajce, smrtno stradali jedan policajac i napadač

Pročitajte i ovo Fra Stjepan Brčina Dolazi Uskrs! O snazi najvećeg kršćanskog blagdana govori fra Stjepan Brčina: Kako bi trebao izgledati post i nemrs na Veliki petak?

Zbog pandemije bilo je puno odricanja, a Koren naglašava da smo ''naučili koliko nam redovite stvari, koje inače ni ne primjećujemo, mnogo znače, koliko izgrađuju i ispunjavaju život''.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene