Zagrebačke Gradska skupština većinom je glasova u ponedjeljak odbila zaključak oporbenih klubova o hitnom zaustavljanju radova na Trgu žrtava fašizma.

Galerija


Za oporbeni zaključak bilo je 20 zastupnika, a protiv njih 25.

Vezani članci Drago Prgomet (Foto: Dnevnik.hr) Drago Prgomet izabran za predsjednika zagrebačke skupštine: ''Uzbuđen sam kao kad sam prvi put operirao'' Radovi na rotoru u Remetincu (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Potvrdili i iz Grada: Zagrebački rotor ipak će se zatvoriti za promet prije Nove godine

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a i Klub zastupnika lijevog bloka tražili su da se hitno zaustave radovi na Trgu žrtava fašizma dok se ne analizira dostavljena dokumentacija i provede javna i stručna rasprava o realizaciji projekta "Pješački centar izvrsnosti" te savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti Donjega grada i ne pribavi očitovanje Ministarstva kulture o radovima.

Oporbeni klubovi misle da je potrebno hitno spriječiti daljnju devastaciju Trga žrtava fašizma, a kako se u projekt uključila i javnost i struka, traže hitnu raspravu i donošenje zaključka po hitnom postupku, to više što Grad Zagreb s Republikom Hrvatskom kao mjerodavnim tijelom nije sklopio sporazum o radovima na nekretnini kojom upravljaju i raspolažu. "Kako svaka intervencija na kulturnom dobru mora biti adekvatno dokumentirana, nedostatak sporazuma o izvođenju radova s vlasnikom zaštićenoga kulturnog dobra tome ne govori u prilog", stoji u zaključku oporbenih klubova.

Napominju kako su se o radovima negativno očitovali Vijeće Gradske četvrti Donjega grada, Odbor za prostorno uređenje zagrebačke Gradske skupštine i struka preko Udruženja hrvatskih arhitekata te smatraju da je narušen koncept zaštićenoga kulturnog dobra.

To je drugi put zaredom da je zaključak došao na dnevni red sjednice, a prvi put kad se na njoj našao, maknut je s dnevnog reda na prijedlog Kluba Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti uz obrazloženje da bi se raspravljalo o nečemu što nije u ovlasti Skupštine.

Nakon toga svi oporbeni zastupnici odlučili su prosvjedovati šutnjom za govornicom.

Nešto ranije, zbog nogometnog kluba Dinamo uzburkale su se strasti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, pa je tako tijekom aktualnog sata zabilježen manji incident kada je zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Davorin Karačić na spomen Dinama nasrnuo na zastupnika Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš) unoseći mu se u lice. (B.V./Hina)