Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Zagreba i druge braniteljske udruge organizirale su skup pod nazivom 'Zaustavimo progon hrvatskih branitelja - radnika' kojim, nakon nedavnog samoubojstva hrvatskog branitelja zaposlenog u Gredelju, žele upozoriti na 'progon i šikaniranje hrvatskih branitelja radnika RIZ odašiljača d.d. i TŽV Gredelj'.


Predstavnici branitelja, invalida Domovinskog rata, sindikata i radnika poručili su sa skupa, održanog u prostorijama zagrebačke HVIDR-e, da je potrebno ujediniti braniteljske udruge u sindikate kako bi se prestalo otpuštanje i šikaniranje hrvatskih branitelja i radnika.

Brankica Mladenović, udovica Mladena Mladenovića, radnika Gredelja koji se ubio nakon što je doznao da njegovo poduzeće odlazi u stečaj, požalila se da joj nitko od državnih institucija nije pomogao niti pitao treba li njezina obitelj ikakvu pomoć, dodavši da su joj pomoć ponudili jedino hrvatski branitelji koje je pozvala da ne učine što i njen suprug 'kako niti jedna majka sestra ili supruga ne bi doživjela istu sudbinu'.

>> Karlovačka Hvidra: 'Presuda Hrastovu je neprihvatljiva'

Predsjednik Udruge branitelja RIZ-a, Branko Banjac rekao je da radnicima RiZ-a također nitko, osim branitelja, nije pomogao ocijenivši da je nova uprava RiZ postavljena nezakonito. Ustvrdio je da zaštitari u RiZ-u provode teror nad radnicima, a naročito nad hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, Vedran Dragičević osudio je proglašenje stečaja u Gredelju te imenovanje nove uprave u RiZ-u, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izrazio je nezadovoljstvo odnosom društva prema hrvatskim braniteljima i radnicima. 'Treba reći dosta vlasti koja misli da je Bogom dana i koja misli da joj četiri godine nitko ništa ne može', rekao je. Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm poručio je da će smrt Mladena Mladenovića ujediniti sindikate i braniteljske udruge.

Na današnjem skupu u prostorijama HVIDR-e Grada Zagreba govorili su i drugi predstavnici braniteljskih udruga kao i sami branitelji koji su optužili sve dosadašnje vlade za kršenja prava radnika i branitelja, posebice u pretvorbi i privatizaciji, naglašavajući da se prava hrvatskih branitelja i radnika više ne smiju kršiti. (Hina)

Vezani članci Marko Bonifačić, privremeni stanar Hostela Arena Stanari koji su nakon potresa morali iseliti iz svojih domova prosvjedovali ispred ministarstva: ''Mi smo ljudi, nismo lutkice'' Zagreb šest mjeseci nakon razornog potresa - 5 Pogledajte kako Zagreb izgleda točno šest mjeseci nakon jutra koje mnogi nikad neće zaboraviti

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook