Nevjerojatan bezobrazluk glavne tajnice Ministarstva graditeljstva koja je u Novalji susjedi srušila zid kuće pokazao je sve manjkavosti sustava. Zakon je proceduru rušenja, ali i građenja pojednostavio, no tko to sve na terenu kontrolira?

Galerija


Cijeli vanjski zid stare obiteljske kuće bez ikakvog upozorenja srušila im je susjeda. To je nevjerojatan prizor iz Novalje koji je šokirao Hrvatsku. Da stvar bude nevjerojatnija, 81-godišnjoj vlasnici kuće zid je srušila glavna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, Nikolina Nežić.

Nikolina Nežić ni u subotu nije odgovarala na pozive. A radovi su zaustavljeni jer je građevinska inspekcija utvrdila nezakonitosti. Ipak, za izlazak na teren trebala su im tri dana.

"Ministarstvo graditeljstva, u sklopu kojeg je i građevinska inspekcija, na pojedinim se područjima bori s deficitom inspekcijskog kadra. Npr, na području Ličko-senjske, koja pokriva prostor sve od Gospića pa do Novalje, uključujući i Plitvička jezera, rade samo dva građevinska inspektora", stoji u priopćenju Ministarstva graditeljstva.

Zbog rada bez papira sankcije bi mogle biti i do 100.000 kuna

Inspekcija još nije utvrdila sve detalje niti se znaju sankcije za Nikolinu Nežić. Bez papira ovako nešto nije smjela napraviti, ističe struka.

"Zakon dozvoljava da na vrlo jednostavan način uklonite nekakve ruševne postojeće građevine'', rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, te nastavila: "Međutim za sve ipak morate imati potvrde projektanata, izračune stabilnosti i vi se morate brinuti da ne ugrozite susjedne objekte i tuđu imovinu."

Mirjana Čagalj (Foto: Dnevnik Nove TV)
Mirjana Čagalj (Foto: Dnevnik Nove TV)

Anka Mrak Taritaš, bivša ministrica graditeljstva, tvrdi kako do ovog slučaja nije doveo njezin pojednostavljen zakon, nego je nešto očito rađeno mimo procedure.

"Treba vidjeti kako izgleda projekt pa utvrditi odgovornost glavnog projektanta i odgovornost izvođača. Dakle, ako izvođač ošteti nečiju tuđu nekretninu na međi onda je odgovornost izvođača", rekla je Mrak Taritaš.

Međutim, izvođače i projektante se tijekom gradnje ne nadzire, ističe sudski vještak.

"Kod nas je jako slaba služba nadzora, obično se događa da oni dođu na lice mjesta kad je objekt već izveden i kad je stvar već završena. A onda nemamo što drugo, to su velike materijalne štete da se ide uklanjati takve objekte, onda preostaje samo legalizacija", objasnio je sudski vještak Žarko Željko.

Srušen zid u Novalji (Foto: Dnevnik Nove TV)
Srušen zid u Novalji (Foto: Dnevnik Nove TV)

Ili u ovom slučaju, prije nadzora, objekt je već srušen. Sankcije se mogu kretati i do 100.000 kuna ili se zada rok do kada se nepravilnosti moraju ispraviti. To je slaba utjeha za one čiji su zidovi ilegalno srušeni.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr