Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor Turska-EU

Sirijski izbjeglice stigli u Nizozemsku, raspoređuju se i u druge zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku, objavile su vlasti te zemlje, a i druge države počinju s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je 78 Sirijaca poslano u Njemačku kao dio sporazuma između Turske i EU-a. Agencija dpa piše da ih je 11 poslano i u Finsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni za suradnju Angela Merkel će pomoći Turskoj u ubrzavanju pregovora s EU-om Slika nije dostupna EU spremna na dijalog JASAN STRATEŠKI CILJ Sudbina Europe neodvojiva je od Turske

Europski čelnici među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel trebali bi 16. travnja u Kilisu, na jugoistoku Turske, inaugurirati kompleks za sirijske izbjeglice izgrađen zahvaljujući fondovima EU-a, objavio je Davutoglu.

"Inaugurirat ćemo s europskim čelnicima na čelu s Merkel školu i bolnicu u Kilisu izgrađene zahvaljujući financiranju EU-a", rekao je Davutoglu.

Turska je također kazala da će u srijedu preuzeti 200 ilegalnih migranata s grčkih otoka. Vlasti u Grčkoj objavile su da za utorak nije planirana ni jedna deportacija jer traju obrade zahtjeva za azil, prenijele su agencije.

Turska se dogovorila s Europskom unijom da preuzme sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora dođu ilegalno na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU. Sporazum je stupio na snagu u ponedjejlak.

Tri turska broda u ponedjeljak su ukrcala 202 migranta na Lezbosu i Hiosu, te iz prevezla u u turski grad Dikili. Time je realizirana prva primjena tursko-europskog sporazuma potpisanog prošli mjesec. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene