Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za suradnju

Angela Merkel će pomoći Turskoj u ubrzavanju pregovora s EU-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je spremna pomoći Turskoj u ubrzavanju pristupnih pregovora s Europskom unijom, rekla je u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel, proširujući tako potporu Ankari u zamjenu za tursku pomoć u zaustavljanju vala izbjeglica koji ide u Europu.

"Kako možemo organizirati dinamičnije proces pristupanja?", upitala je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedna osoba poginula TISUĆE LJUDI NA ULICAMA 'Merkel vrši etnocid nad njemačkim narodom' Slika nije dostupna Ispit europskog karaktera Angela Merkel pozvala Europu na zaštitu vanjskih granica u migrantskoj krizi

"Njemačka je spremna ove godine na otvaranje poglavlja 17 i pripremu poglavlja 23 i 24. Možemo razgovarati o pojedinostima", rekla je. Davutoglu je dodao da se dogovorio s Merkel o ubrzavanju otvaranja nekih pregovaračkih poglavlja, da Turska očekuje ubrzavanje procesa pristupanja EU-u te da je napredak već postignut u razgovorima o ublažavanju viznog režima za Turke koji putuju u EU.

Hoće li Hollande, Merkel i Cameron naći zajedničko rješenje? 'To ćemo vidjeti u idućih nekoliko dana ili tjedana'

Turska je spremna surađivati s Njemačkom u spriječavanju ilegalne imigracije, što je prioritet, rekao je, ali je naglasio da se kriza ne može riješiti bez okončanja rata u Siriji. Njemačka je kancelarka izjavila da je u obostranom interesu da se taj sukob zaustavi.

Jačanje sukoba oko Alepa između sirijskih vladinih snaga uz potporu Rusije i džihadista Islamske države pokrenuo je novi val izbjeglica, rekao je Davutoglu, dodajući da bi se teret izbjeglica trebao ravnomjernije rasporediti.

"Nažalost, Tursku je međunarodna zajednica ostavila samu da nosi teret. Drago nam je da sada ima drugi pristup. Postoji napredak kada se radi o podjeli tog tereta i to je važno", rekao je turski premijer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene