Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija ga traži

Božinović o slučaju muškarca iz Sirije: "Ako traži dijete u Hrvatskoj, bilo bi logično da surađuje s policijom"

Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr)
Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sirijac koji traži svoju kćer (Foto: screenshot Twitter) Sirijac koji traži svoju kćer (Foto: screenshot Twitter) Foto: screenshot Twitter +0 Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Pretpostavlja se da je Sirijac nestao u noći na četvrtak. Policija je u potrazi za nestalim. Pronađu li ga, prijeti mu deportacija.

Sirijac, 43-godišnji G.W., o kojemu se danima piše zbog njegovih tvrdnji kako mu je nestala petogodišnja kćer Allsa, nestao je iz azila u hotelu Porin u zagrebačkom naselju Dugave, potvrđeno je Novoj TV iz MUP-a

Pročitajte i ovo Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) hrvatska nije cilj migrantima Božinović komentirao Sirijca koji je tvrdio da je razdvojen od kćeri, a - nije Sirijac koji je tvrdio da ga je policija razdvojila od kćeri (Foto: Twitter) ''pretražuje se teren'' Ministar Božinović: Sirijac u BiH tražio azil, ali bez djevojčice

O svemu se u poslijepodnevnim satima oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Nemam informaciju da je gospodin iz Sirije pobjegao preko granice, ali činjenica je da se nije prijavio u Porin gdje je smješten. Oni koji podnose zahtjev za azil imaju punu slobodu kretanja. Policija je od prvog dana odgovorno pristupila traženju eventualno nestale djevojčice. Sve do čega smo došli, nije potvrdilo ništa od onog što je plasirano u javni prostor, ali to nas nije omelo. Sada imamo novu situaciju, vidjet ćemo hoće li se gospodin pojaviti danas ili sutra, bilo bi neobično da ako traži dijete u Hrvatskoj ne surađuje s organima koji ti u tome mogu pomoći. Prema formalnim, ali i nekim neformalnim informacijama, djevojčica nije bila registrirana u zemljama balkanske rute, a u najmanju ruku nije bila registrirana tamo gdje je boravio gospodin iz Sirije

Nije se pojavio na prozivci u srijedu?

Sirijac je u Porinu bio smješten nakon što je zatražio azil.

U azilu su prozivke svaki dan, u 6 i 22 sata. Kako se doznaje, Sirijac se na prozivci nije pojavio od srijede navečer. Pretpostavlja se da se nestao u noći na četvrtak i otada mu se gubi svaki trag, piše 24 sata.

U Isusovačkoj službi za izbjeglice kažu da su čuli da je nestao, ali da ni oni ne znaju je li to točno. 

Iz udruge Are You Syrious također nemaju potvrđenu informaciju o nestanku Sirijca iz azila.

"Znamo da je otac pomagao u istrazi, ali još uvijek čekamo cjelovit rasplet priče nakon provedene istrage. Naravno, prvenstvneo se nadamo da će dijete biti pronađeno i ujedinjeno s ocem" poručuju iz udruge.

Pronađe li ga policija, prijeti mu deportacija. Bijegom iz azila ukinuto mu je pravo na zahtjev za azil.

Apelom o potrazi za kćeri izazvao pažnju javnosti

Podsjetimo, Sirijac, koji traži svoju petogodišnju kćer Allsu zatražio je azil u Hrvatskoj. Njegov potresni apel o potrazi za petogodišnjom kćeri izazvao je veliku pažnju javnosti. Sirijac tvrdi da ga je hrvatska policija razdvojila od kćeri te mu razbila mobitel, dok policija opovrgava njegovu priču.

Sirijac je na društvenim mrežama objavio apel i zatražio pomoć u potrazi za svojom kćeri, od koje je razdvojen još 12. rujna. Tvrdi da ga je hrvatska policija odvela i razbila mu mobitel te je potom deportiran u BiH. Prevoditelj je medijima rekao da je slučaj prijavljen u MUP Velika Kladuša, koji je, kako kaže, informaciju proslijedio hrvatskoj graničnoj policiji, a oni policijskoj postaji Cetingrad.

"Netočni su navodi o postupanju u navedenoj trgovini jer policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuje i osoblje trgovine. U navedenoj trgovini prema izjavama zaposlenika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama", odgovorili su iz PU ličko-senjske.

"Hrvatska je policija unatoč tome što takav događaj nije bio prijavljen poduzela sve što je mogla u tom slučaju i provela interno informiranje svih nadležnih tijela unutar policije", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je potvrdio da policija raspolaže informacijom da je 43-godišnji Sirijac W. G., koji tvrdi da ga je hrvatska policija razdvojila od petogodišnje kćeri, još 30. kolovoza u Sarajevu zatražio azil, ali da u njegovu društvu nije bilo nikakve djevojčice.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene