Četiri sindikata javnih službi koji su odbili izmjene kolektivnog ugovora, danas su izašli na ulice i stigli na Markov trg.


Sindikalni prosvjednici i građani koji su se solidalizirali s njima  stigli su pred zgrade Vlade i Sabora. Prošli su put od Trga Francuske revolucije duž Ilicu oboružani transparentima i uzvičući parole protiv Vlade. Dulje vrijeme su se zadržali na Trgu bana Jelačića gdje su održani i govori. Oko 14 sati su prosvjednici stigli na Markov trg, na kojem po novom zakonu smije prosvjedovati 1.500 osoba.

Vezani članci Jadranka Matas Mještani bijesni: "Mi smo do neki dan imali normalnu opskrbu, poštu, djeca su mogla normalno na nastavu. Sada nam je to uskraćeno" Slika nije dostupna Sindikalci napustili pregovore o izmjenama ZOR-a, najavili prosvjed

Organizatori kažu kako se na Trgu Francuske Republike okupilo oko 5 do 6 tisuća ljudi, no prema nekim procjenama na Trg bana Jelačića stiglo je možda i 10.000 ljudi.

>> Milanović: 'Markov trg smo otvorili upravo da bi čuli građane'

'Ovo je trenutak da se ujedini cijela Hrvatska', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. Vilim Ribić u svom je govoru na glavnom zagrebačkom trgu rekao da je današnji prosvjed samo početak te da će pripremiti i štrajk. Istaknuo je kako su se zaposleni u javnim službama u zadnje tri godine odrekli ukupno sedam milijardi kuna te da je njihovo daljnje odricanje besmisleno, jer od tog novca nije otvoreno niti jedno novo radno mjesto.

Oštro se obrušili na medije

Ribić je oštro napao vladinu politiku štednje, tvrdeći da će ona samo usporiti oporavak i ostaviti zemlju u dugotrajnoj krizi, a da će korist u konačnici imati bogati. Prema njegovim riječima, javna potrošnja u Hrvatskoj najniža je u Europi unatoč konstantnim medijskim tvrdnjama da to nije tako.

Meta Ribićevih kritika, kao i kritika njegovih sindikalnih kolega, je Vlada, a posebno SDP, za koji tvrde da je potpuno iznevjerio socijaldemokratska načela.

Ribić i njegovi sindikalni kolege iz Matice hrvatskih sindikata posebno su oštro napali medije, tvrdeći da su se svrstali među apologete politike štednje i da štite interese krupnog kapitala. Čelnici Matice hrvatskih sindikata okomili su se i na sindikate koji su potpisali izmjene temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, optuživši ih za izdaju.

Program prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu, koji je vodio humorist i imitator Denis Bašić, za sad je okončan njegovim nastupom u kojem je parodirao ministra financija Slavka Linića i njegove istupe u kojima brani politiku proračunskih ušteda.

Kolona od 1.500 sudionika sindikalnog prosvjeda potom se uputila prema sjedišta Vlade na Trg svetog Marka, a ostali prosvjednici ostali su na Jelačićevu trgu gdje pomoću video zida prate događanja na Markovu trgu te očekuju povratak svojih kolega s Markovog trga.

Prosvjed protječe mirno i bez problema, uz jednu manju policijsku intervenciju zbog nasrtaja jednog građanina na prosvjednike.

Nakon neuspjelih pokušaja mirenja s Vladom, članovi četiriju sindikata javnih službi koji su najavili prosvjede na referendumu, izjasnili su se kako odbijaju izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora. Vlada je nakon toga poduzela mjere ukidanja božićnica, regresa, jubilarnih nagrada i ostalih dodataka na plaću.

>> Jovanović odgovara sindikatima: Najavljeni prosvjedi nemaju pokrića

'Prosvjedujemo protiv ukidanja socijalne države, ekonomske politike koja zatvara radna mjesta, smanjenja cijene rada i pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu', rekao je okupljenima predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Dodao je da je prosvjed usmjeren protiv razbijanja sindikata novim zakonom o reprezentativnosti koji, po njegovim riječima, otežava kolektivne pregovore te protiv tretiranja socijalnih partnera kao socijalnih neprijatelja.

'Osuđujemo izdaju socijalne demokracije i socijalne pravde', rekao je Ribić posebno prozvavši SDP, koji je, kako je rekao, izdao temeljna načela socijaldemokracije. Okupljenima su se obratili i čelnici drugih sindikata Matice koji također zamjeraju Vladi socijalnu neosjetljivost i slabljenje javnog sektora.

Smatraju da je Vlada u pregovorima o TKU sindikatima ponudila uvjete koje nisu mogli prihvatiti, a potom na sindikalnom referendumu zastrašivala članove sindikata. Nismo mogli prihvatiti to da se odričemo svega bez prava na povrat prava nakon završetka krize, istaknuli su sindikalci.

Prosvjed prati živopisan dekor koji su načinili prosvjednici svojim žutim prslucima, kapama u bojama hrvatske zastave te transparentima kojima ismijavaju članove Vlade. Okupljanje prosvjednika pratila je zvučna kulisa s popularnim hitovima 'Laži me', 'Uzalud vam trud svirači', 'Prljava laž', 'Laže selo, lažu ljudi', 'Vrijeme je da se krene' itd.

Usporedno s emitiranjem tih pjesama na prosvjedu su puštane izjave članova Vlade o tome da neće biti smanjivana prava te da će prosvjetari biti prvi kod povećanja plaća.

Organizatori su putem Facebooka, među ostalim, pozvali i 'građane u obranu socijalne države koju nam podmuklo pokušavaju oteti; radnike protiv smišljenog smanjenja cijene rada u cijeloj zemlji; studente u prosvjed protiv egzodusa u Kanadu i Australiju; radnike na otpor ekonomskoj politici koja zatvara radna mjesta; umirovljenike u prosvjed protiv politike koja nas vodi u desetljeće stagnacije', stoji u objavi na ovoj društvenoj mreži u čijem potpisu stoji Matica hrvatskih sindikata.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju