Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, zgrožen i ogorčen postupkom Vlade o ukidanju dodataka na koeficijente u prosvjeti, odlučio je djelovati solidarno s tim zaposlenicima.


Nezavisni sindikat znanosti je odlučio predložiti da se povećanje plaće za dodatak od 2,3 posto u visokom obrazovanju i znanosti odgodi za šest mjeseci. Navodi se to u pismu Sindikata znanosti potpredsjedniku Vlade i predsjedniku vladinog Pregovaračkog odbora za pregovore sa sindikatima javnih službi Nevenu Mimici.

Članovi Velikog vijeća Sindikata znanosti, ističe se u pismu, s pravom su konsternacijom primili vijest o protupravnom postupku Vlade RH, kojim se ukidaju dodaci 3, 5, 7 i 9 posto na koeficijente u prosvjeti.

Vezani članci Vilim Ribić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Sindikalist Vilim Ribić o spornoj kući: "Prodavatelj je dobro procijenio cijenu, a nisam niti ja prošao lošije u odnosu na tržišnu vrijednost" Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever o kući Vilima Ribića: "Cijena je bila jednaka procjeni procjenitelja banke"

>> Hoće li buntovni sindikati danas popustiti?

Smatraju da će posljedice protupravnosti ovoga postupka platiti porezni obveznici, čime će se ugroziti javne financije i politika budućih vlada, iako su predstavnici Vlade opetovano ponavljali da neće ništa ostaviti u obvezu budućim vladama.
Napominju međutim kako, osim protupravnosti taj postupak ima i teške, negativne moralne konzekvence.

'Samo zato što četiri sindikata javnih službi traže očitovanje svojih članova na predložena umanjenja njihovih prava, Vlada RH odlučila se na odmazdu prema zaposlenicima', smatraju članovi Velikog vijeća Sindikata znanosti ocjenjujući da je to nedopustivo u svakom civilizacijskom, demokratskom i političkom smislu.

Po njima, otvara se pitanje, 'izruguje li se to Vlada Hrvatskoj kao zemlji znanja. Ili, s druge strane, pokazuje da Vlada RH računa kako obrazovanje i znanje mogu spasiti hrvatsko gospodarstvo, ali ne ulaganjem u prosvjetu već šikaniranjem njenih zaposlenika'. Proizlazi da će gospodarstvu onoliko biti bolje koliko će se više smanjiti izdaci za prosvjetu i prosvjetare.

>> Mrsić: Vladine odluke oko Kolektivnog ugovora za javne službe idući tjedan

Zgroženi i ogorčeni takvim do sada nezabilježenim odnosom Vlade, Malo vijeće Sindikata znanosti je na sjednici od 19. srpnja i u skladu s odlukama Velikog vijeća od 6. srpnja odlučilo djelovati solidarno sa zaposlenicima u prosvjeti i stoga predložiti da se povećanje plaće za dodatak od 2,3 posto u visokom obrazovanju i znanosti odgodi za šest mjeseci, sukladno već ranije prihvaćenoj spremnosti tog sindikata na to odricanje koje su iskazali tijekom pregovora, navodi se u pismu.

'Stoga Vas molimo da predložite način i modalitete za takvu odluku i predložite potpisivanje sporazuma samo za tu svrhu s našim sindikatom', kaže se u pismu Mimici koje je potpisao predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.