Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada će idući tjedan povući pravne poteze među kojima je i otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, poručuje ministar Mirando Mrsić.


'Vlada će idući tjedan povući pravne poteze koji su joj na raspolaganju, a jedan je i otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, ali s ponudom novog koji bi vrijedio četiri godine sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem TKU i s anaksom kojim bi se regulirala neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godni', izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Vezani članci Sastanak sindikata i Vlade o kolektivnom ugovoru Nakon 12 sastanaka sindikata s Vladom rješenja nema na vidiku: "Mogući su i štrajkovi" Slika nije dostupna Počeo sastanak Vlade i sindikata javnih službi

'Uspjeli smo s državnim službenicima i namještenicima i nadam se da ćemo uspjeti i s javnim službama', kazao je ministar odgovarajući na pitanja novinara o potezima Vlade nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila arbitražu o izmjenama TKU-a.

Na novinarski upit zašto ne čekaju da ta četiri sindikata (tri sindikata obrazovanja i sindikat medicinskih sestara) provedu referendum o izmjenama TKU, Mrsić je kazao da je referendum legitimno pravo sindikata, ali i podsjetio da sindikat za određene odluke koje su donosili u prošlosti, primjerice onu o odricanje od povećanja plaće za 6 posto, nije provodio referendum.

>> Hoće li buntovni sindikati danas popustiti?

Referendum je legitimo pravo sindikata, ali na primjeru državnih službenika i namještenika vidljivo je da se situacija može riješiti na drugačiji način, kazao je ministar odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Sindikati imaju puno pravo na to kako će to raditi, ali Vlada mora održati proračun, plaće i radna mjesta, istaknuo je.

Četiri sindikata - Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara u današnjem dopisu Vladi ponavljaju kako ne prihvaćaju prijedlog da se pitanje izmjena TKU rješava arbitražom, jer žele da se o tome očituje njihovo članstvo na referendumu početkom rujna.

>>
Vlada se dogovorila s državnim službenicima!

Ta četiri sindikata su još 20. srpnja odgovorili Vladi da im arbitraža kao rješenje u ovom trenutku nije prihvatljiva, a nije im jasno ni zašto je Vlada 23. srpnja ponovno od sindikata zatražila očitovanje o arbitraži, navodi se u dopisu Vladi adresiranom na potpredsjednika Vlade i predsjednika pregovaračkog odbora Vlade Nevena Mimicu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju