Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnik Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde Ivan Šimonović ocijenio je da je argumentacija Srbije u prilog nenadležnosti Suda za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid bila očekivana.


'Na planu jurisdikcije nema nekih novosti. Argumenti su dobro poznati iz ranijih pismenim podnesaka', kazao je Šimonović. 

Vezani članci Slika nije dostupna Tužba je podnesena zbog utvrđivanja istine Slika nije dostupna Hrvatski zastupnici ne žele prognozirati odluku ICJ-a

Ocijenio je da je očito kako je Srbija u ovom dijelu postupka postavila dva cilja - jedan da pokuša zaustaviti hrvatsku tužbu nenadležnošću suda i drugi da ostavi što bolji dojam.

Zbog toga je njezin glavni zastupnik Tibor Varadi bio vrlo ekplicitan u tvrdnji da su u Hrvatskoj počinjeni strašni zločini, ali je kazao i da oni, premda su bez sumnje bili teški po svojoj naravi, ipak ne čine kazneno djelo genocida. 

>> Srbija niječe genocid u Hrvatskoj

U tomu se Varadi pozvao i na praksu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koji za Hrvatsku nije podignuo ni jednu optužnicu za genocid.

Varadi je kazao kako ICJ nije nadležan za hrvatsku tužbu zato što SRJ u trenutku podnošenja tužbe Hrvatske nije bila potpisnica Statuta ICJ-a, kao i to da SRJ, u odsutnosti državnog kontinuiteta nije imala nikakvih obveza prema Konvenciji o genocidu pa se ona na nju ne može ni primjenjivati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju