Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šimonović: Nema neočekivanih argumenata u nastupu Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnik Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde Ivan Šimonović ocijenio je da je argumentacija Srbije u prilog nenadležnosti Suda za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid bila očekivana.

'Na planu jurisdikcije nema nekih novosti. Argumenti su dobro poznati iz ranijih pismenim podnesaka', kazao je Šimonović. 

Pročitajte i ovo Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..." Slika nije dostupna Šimonović tvrdi Mogućnost da Srbija Hrvatskoj nadoknadi ratnu štetu minimalna

Ocijenio je da je očito kako je Srbija u ovom dijelu postupka postavila dva cilja - jedan da pokuša zaustaviti hrvatsku tužbu nenadležnošću suda i drugi da ostavi što bolji dojam.

Zbog toga je njezin glavni zastupnik Tibor Varadi bio vrlo ekplicitan u tvrdnji da su u Hrvatskoj počinjeni strašni zločini, ali je kazao i da oni, premda su bez sumnje bili teški po svojoj naravi, ipak ne čine kazneno djelo genocida. 

>> Srbija niječe genocid u Hrvatskoj

U tomu se Varadi pozvao i na praksu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koji za Hrvatsku nije podignuo ni jednu optužnicu za genocid.

Varadi je kazao kako ICJ nije nadležan za hrvatsku tužbu zato što SRJ u trenutku podnošenja tužbe Hrvatske nije bila potpisnica Statuta ICJ-a, kao i to da SRJ, u odsutnosti državnog kontinuiteta nije imala nikakvih obveza prema Konvenciji o genocidu pa se ona na nju ne može ni primjenjivati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene