Rezultati analize slavonsko-brodske vode već nekoliko dana pokazuju da u njoj nema nedopuštenih ugljikovodika. Dok se čeka odluka ministra zdravstva o ispravnosti te vode, u tijeku je i priključenje brodskoga Vodovoda na alternativno vodocrpilište u Sikirevcima.Iako leže na bogatim izvorima pitke vode kojom mogu napajati pola Slavonije, Sikirevcima ta voda nije dostupna. Umjesto nje oni piju puno lošiju, bunarsku vodu.

Galerija Leže na vodi koja im je nedostupna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Leže na vodi koja im je nedostupna (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Sikirevci doslovno leže na izvorima pitke vode. No, od toga nemaju apsolutno nikakve koristi. Spadaju među 10 najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj. No, s druge strane Sikirevci su među 10 općina s najvećim natalitetom u državi. I sada umjesto da dobro žive od svog jedinog prirodnog resursa, pitke vode, oni ovise o državnoj pomoći.

Vezani članci Cisterna s pitkom vodom Dio Zagreba ostao bez pitke vode: Ovog puta nije puknula cijev, doznali smo što je posrijedi Ilustracija - 2 Iseljavanje, zdravlje, bolji život i potraga za srećom: Kakve veze drveće ima s tim?

"Nemamo nikakve koristi. Obećano je prije 13 godina kanalizacija, priključci na vodu besplatno. Do dana danas nema ničega", govori načelnik, Josip Nikolić.

Umjesto tvrtke u vlasništvu općine, bogatim vodocrpilištem upravlja vinkovački Vodovod, jer Sikirevčani nemaju novca za priključak na vodovod.

Domaćinstva priključak plaćaju 5 tisuća kuna, a poduzetnici i nekoliko puta više.

"Cijena je bila previsoka, približno 21 tisući kuna", govori poduzetnik Mario Vuković.

Činjenica da vodovod iz jedne županije upravlja izvorima vode u drugoj županiji očito je zbunila i premijera Plenkovića kada je govorio o zagađenoj vodi u Slavonskom Brodu.

"Spajanje vodovoda Slavonskoga Broda na Vodocrpilište Sikirevci koje je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dakle susjednoj županiji Brodsko-posavskoj", rekao je Andrej Plenković ranije ovog tjedna.

To je dodatno razljutilo mještane Sikirevaca koji su poslali poruku premijeru kao i na Vladin facebook profil. Ležati na vodi a biti bez vode, svi se slažu, nema smisla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju