Mamica i žena (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Mamica i žena (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Pravu lavinu reakcija na društvenim mrežama podignula je fotografija "mamice" i "žene" u udžbeniku za prvašiće na koju su roditelji reagirali zbog, kažu, seksizma i diskriminacije.


Na fotografiji je majka prikazana s pregačom, a žena u kratkoj crvenoj haljinici i u senzualnoj pozi. Iz izdavačke kuće kažu kako je sve izvučeno iz konteksta, a riječ je o dvije različite pjesmice.

Reakcije roditelja koji su se pobunili na ovakvo, prema njima, sporno ilustriranje pojmova "mamica" i "žena" sve su glasnije. Ilustracija "mamice" korištena je u pjesmici o mlinu gdje mama peče kruh, a ilustracija žene u narodnoj pjesmici ''U Zagrebu je kućica'' u kojoj momak traži ženu.

Zato iz izdavačke kuće Alfa odbacuju sve optužbe i tvrde kako je sve izvučeno iz konteksta.

"Spomenuti se udžbenik koristi više od 10 godina. Nikada nije bilo pritužbi ni na koji njegov segment. Riječ je o dvije različite ilustracije vezane uz dvije različite pjesme koje su ilustratorici bile podloge da poetsko nadahnuće prenese u osobni doživljaj", stoji u prioćenju izdavačke kuće. 

Tako ne misli i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je izdavaču i Ministarstvu obrazovanja poslala upozorenje zbog, tvrdi, diskriminirajućeg sadržaja.

"Vrlo smo osjetljivi kada se radi o odgojno obrazovnom sustavu, i kada se promiču takvi stereotipi ili diskrimatorna praksa temeljem spola i kada imamo tako razvidne slučajeve seksizma", kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Pravobraniteljica za djecu odgovorila  je kako stereotipima nije mjesto u udžbenicima, a ilustratorica podsjeća kako je udžbenik nastao prije 10 godina.

'Koristila sam vlastite koncepte pri prenaglašavanju karakteristika kako bi bilo što očitije što koja riječ znači, a prizivajući vlastite pojmove o "mamici" i "ženici". Tako su i mene učili :). Lijepo je da se vremena mijenjaju, a s njima i, nadam se, didaktička pomagala', poručila je ilustratorica Maja Duvnjak.

U ministarstvu obrazovanja, nakon očitovanje izdavačke kuće, zaključili su kako ilustracije nisu sporne.