Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks: Hrvatska je uspješna zemlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ona (Hrvatska) bilježi izvrsne rezultate na mnogim područjima. I to je dio naše istine o sebi samima", rekao je Šeks, ustvrdivši da gospodarski pokazatelji svjedoče o pozitivnom trendu rasta BDP-a i padu nezaposlenosti.

Promatrajući postignuća u izgradnji samostalne, demokratske, gospodarski razvijene države i društva solidarnosti i blagostanja može se ustvrditi - Hrvatska je uspješna zemlja, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na svečanoj sjednici Sabora u povodu Dana neovisnosti.

Istaknuo je da su međunarodna zajednica i Europska unija u Hrvatskoj prepoznale vjerodostojnog i pouzdanog partnera, koji je ostvario visoke demokratske i sigurnosne standarde, uz pozitivna i ohrabrujuća gospodarska kretanja.

Pred okupljenim državnim i drugim dužnosnicima koji su u Velikoj vijećnici nazočili obilježavanju 15. obljetnice donošenja Odluke o raskidu državno-pravnih veza s bivšom SFRJ, Šeks je kazao da je ta odluka Sabora od 8. listopada 1991. bila "odgovor na politiku sile čiji je cilj bio razbijanje i komadanje Hrvatske".

Podsjetio je da je ta povijesna odluka Sabora imala dramatičnu uvertiru jer su dan ranije zrakoplovi JNA napali Banske dvore, a da je potom uslijedio obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat u kojemu je hrvatski narod ostvario veliku pobjedu, "težeći za uzvišenim ciljevima samostalnosti i slobode što ih je na stijeg istaknula povijesna odluka Hrvatskog sabora".

Desetljeće i pol nakon odluke o samostalnosti, obveze i odgovornosti postale su drugačije, ali, naglasio je Šeks, prvi i glavni cilj ostao je isti - razvijati i jačati Hrvatsku kao zemlju zrele demokracije, vladavine prava, društvenog sklada i odgovornosti.

"Takva Hrvatska traži nastavak reformi, promjenu mnogih starih navika, usvajanje novih vrednota i standarda", poručio je Šeks.

Naglasio je da Hrvatska nastavlja put prema EU, da je otvaranje pristupnih pregovora najznačajnija odluka za Hrvatsku nakon one o osamostaljenju, a da je Hrvatska u naporima za članstvo u EU odlučna u traženju vlastitog puta, bez vezivanja s drugima u pregovorima.

Strateški cilj Hrvatske je i članstvo u NATO-u, jer ono, rekao je
Šeks, predstavlja jamstvo trajne sigurnosti i najbolji okvir za
vlastiti angažman u očuvanju i promicanju regionalne, europske i međunarodne sigurnosti.

Napomenuo je da Hrvatska u studenome, na summitu NATO-a u Rigi, očekuje snažan i jasan signal tog saveza o skorom budućem članstvu.

Osim saborskim zastupnika te bivših predsjednika Sabora, svečanoj sjednici nazočili su i Predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader s ministrima, predstavnici sudbene vlasti, akademske zajednice, svih vjerskih zajednica, predstavnici diplomatskog zbora, župani, predstavnici Hrvatske vojske, udruga iz Domovinskog rata, sindikata, te drugi uglednici iz javnog života u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene