Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP-u 30, HDZ-u 18 posto glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se prošloga ljeta vodila mrtva utrka između dva glavna politička konkurenta, četiri mjeseca prije parlametnarnih izbora birači su izrazito naklonjeni SDP-u.

Da se sutra održavaju izbori, gotovo svaki drugi opredijeljeni birač njih 44 posto zaokružio bi SDP, a tek svaki četvrti prepustio bi HDZ-u da još četiri godine kreira državnu politiku, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Ovisno o pobjedniku, za prvog koalicijskog partnera logično se nameću HNS, kojemu bi se sada priklonio svaki deseti birač sa stavom, dok je HSP sa 8 posto opredijeljenih birača četvrtka politička stranka.

Velika potpora SDP-u dijelom je rezultat razočaranja u vladajuću stranku. 

No, i same promjene unutar SDP-a imale su velik mobilizacijski učinak komentira politologinja Marijana Grbeša, koja vjeruje da se popularnost novog šefa SDP-a Zorana Milanovića može, barem dijelom, pripisati velikim očekivanjima građana.

Birači kao da svoje nade projiciraju na Milanovića. Osim toga, njegova je retorika negdje na liniji veličanja procedure i sustava, što su građani, očito razočarani samovoljom potrošene političke elite, spremni pozdraviti dodaje Grbeša.

Novi je šef SDP-a, sudeći prema rezultatima ankete, stekao dobre startne osnove koje bi ga mogle dovesti i do Markova trga zadrži li SDP dostignute pozicije u finišu izborne kampanje. Još je Ivica Račan kao glavni stranački cilj postavio osvajanje 33 posto glasova na izborima, čemu se SDP po najnovijoj Večernjakovoj anketi približio. Takav izborni rezultat donio bi toj stranci 50 zastupničkih mjesta i poziciju vodećeg partnera u budućoj koalicijskoj vladi.

SDP, dakako, raste i pod utjecajem sve brojnijih afera koje HDZ pokušava predstaviti kao znak snage te stranke i odlučnosti da se obračuna s kriminalom. Puno ih je koji misle da je u jeku izborne kampanje Ivo Sanader izabrao prilično suicidalnu taktiku za dokazivanje pravdoljubivosti koja bi ga mogla koštati drugog mandata.

U lipnju, kad je rađena anketa, vladu je potresla afera vezana uz, činilo se, do jučer najjačeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmetu, čiji je vozač godinama reketirao po državi. Tek će iduća anketa pokazati utjecaj korupcijske afere u Fondu za privatizaciju na politički rejting stranaka.

Iznenađuje strašno loš rezultat koalicije HSS/HSLS/PGS. Iz rezultata ankete da se zaključiti da je SDP privukao dio birača tih stranaka! dodaje Grbeša.

Osim HDZ-ovih, najveću potporu Vladi dali su birači HSP-a (37,7 posto). 

Zanimljivo je da čak 77,3 posto birača HSU-a, Sanaderova koalicijskog partnera, smatra da Vlada treba dati ostavku.

Grbeša smatra da bi HDZ najviše trebala zabrinuti činjenica da više od trećine njihovih birača ili misli da bi Vlada trebala dati ostavku ili nije načisto s tim.

Javnost se koleba i o ulasku Hrvatske u NATO jer, za razliku od prijašnjih anketa, kada je broj protivnika bio manji, sada se odnos onih koji su za i protiv ujednačio. 

Premda stižu pozitivne vijesti o brzom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, građani su još nepovjerljivi. Većina ih tako još sumnja da će 2009. godina donijeti preokret.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene