Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzročnik nelagodnih stanja

Savladavanje stresa: 3 poteza koja djelotvorno tjeraju životnog neprijatelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najteža bolest 21. stoljeća. Ovim se riječima opisuje stres. Uzročnik je brojnih nelagodnih stanja, a borba protiv stresa gotovo je svakodnevna. Živjeti tempo modernog života zahtjeva i neka saznanja koja mogu pomoći u tjeranju životnog neprijatelja.

Nađete li se u stresnoj situaciji ovo su tri poteza s kojima si možete pomoći.

1. Duboko disanje

Visoka razina stresa uzrokuje brže disanje, brže otkucaje srca i viši krvni tlak. Duboko disanje povoljno utječe na parasimpatički živčani sustav koji omogućuje cijelom tijelu da uspori. Tada se svi fizički pokazatelji stresa stavljaju pod kontrolu i organizam osjeća manji pritisak, a time se smiruje i psiha.

Stresna situacija poput gužve u prometu, konfliktne situacije s poslovnim kolegom ili jednostavno panika zbog koje ne možemo staloženo odrađivati svoje zadatke, trenuci su u kojima bi bilo poželjno primijeniti duboko disanje. Udahnite kroz nos na način da vam se trbuh puni zrakom, zadržite dah barem tri sekunde i potom ga polako ispustite kroz polu otvorena usta. Ponavljajte radnju sve dok ne počnete osjećati opuštenost i smanjenu nervozu.

2. Kratki razgovor s osobom umirujućeg glasa

Razgovor s dragim ljudima uvijek će djelovati terapeutski. Važno je samo da svatko za sebe pronađe baš onu osobu koja će ga razumjeti, ali i govoriti na pravoj frekvenciji. Sve se više istraživanja provodi na temu utjecaja čovjekovog glasa, odnosno frekvencije, na okolinu.

Rezultati pokazuju kako široke mase uvijek bolje reagiraju na osobe koje imaju niži glas, nego na one s visokim glasom. Osim idealne frekvencije glasa, važno je i s kim razgovarate.

Istraživanja su također otkrila kako razgovor s majkom ima veliki utjecaj na smanjenje stresa. Rezultati su pokazali i da majčin glas može biti izrazito snažan faktor u rehabilitaciji pacijenata. U svakodnevnim stresnim situacijama, od sada si možete pomoći razgovorom s osobom koja je uspjela pronaći rješenje za vraćanje glasa na pravu frekvenciju. Kratki razgovor s osobom umirujućeg glasa može uljepšati dane kada se osjećamo napeto, a nakon što isprobate ovu mogućnost, bit ćete sigurni kako ste i vi osoba s glasom na pravoj frekvenciji za nekog drugog. Otkrijte za koga!

3. Pogled u zeleno

Gdje god se nalazili u stresnoj situaciji vjerojatno ćete moći pronaći mali dio zelenog prostora u koji možete usmjeriti svoj pogled. Zelena boja dokazano opušta i može biti jednostavno rješenje za odmicanje od stresa koji je u radnom danu gotovo neizbježan. Oni koji rade u uredu mogli bi se barem svakih dva sata prisjetiti kako računalo nije jedino u što moraju imati uperen pogled, te prošetati i pronaći malu oazu mira koja će u kratko vrijeme učiniti mnogo. Naravno, najučinkovitije rješenje protiv stresa je provođenje vremena u prirodi. Dovoljno je tijekom vikenda odvojiti nekoliko sati i provesti ih u prirodi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene