Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugriz krpelja

Sezona je opasnih krvopija: Ove godine zabilježena već četiri slučaja lajmske bolesti

Aktualno Galerija Sezona krpelja, ilustracija - 6 Sezona krpelja, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Sezona krpelja, ilustracija - 5 Sezona krpelja, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sezona krpelja, ilustracija - 4 Sezona krpelja, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sezona krpelja, ilustracija - 3 Sezona krpelja, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Sezona krpelja, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Buđenje prirode znači početak sezone krpelja. Osim što je njihov ugriz neugodan, prenose i opasne bolesti. Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 158 slučajeva Lajmske bolesti te 23 slučaja meningoencefalitisa. Ignoriranje simptoma može biti kobno.

Pedesetak djelatnika Hrvatskih šuma primilo je svoju dozu cjepiva. Za posao u proljeće - sada su spremni. Valter Crnković, upravitelj šumarije Vrbovrsko za Dnevnik Nove TV je rekao: "Uđete u neki predjel, neki put 5-6 ih bude, neki put prođu dani da ni jedan. Ali ovako smo sigurni."

No, i dalje su na oprezu od lajmske bolesti. Rade na području gdje su krpelji zaraženi. Pa je bolje spriječiti nego liječiti.

"Što se tiče lajm borelioze, nakon 10-15 dana se na mjestu uboda krpelja ili nekom drugom dijelu tijela može pojaviti crvenilo u koncentričnim krigovima, koje žari, peče. Prvo imamo nakon 10-15 dana febrilitet. Drugi stadij obilježava glavobolja, mučnina, povraćanje", rekla je Marinka Kovačević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo trebate znati Budite oprezni! Sezona je sitnih životinja koje prenose opasne bolesti, provjerite kako se zaštititi

Ima li opasnih krpelja u Istri istraživalo se dvije godine. Prikupljeno je više od 2000 uzoraka i....

"Za sada smo našli 10-ak vrsta krpelja. Problem je što za neke ne postoje podaci da žive na našem području, što znači da su se vrlo vjerojatno posljednjeg desetljeća proširili", kaže Maja Cvek sa Zavoda.

Pa treba paziti jer - kreće njihovo vrijeme. Vole sunce, toplinu i vlagu. Podjednako idu i na ljude i na životinje.

"Nakon šetnje obavezno, ali obavezno pregledi jer jako puno je krpelja, a ono što oni prenose je za njih strašno", kaže Maja iz Opatije.

Evo što savjetuje Dragan Turk iz nacionalnog parka Risnjak. "Da se ne leži previše na travi, da se ne vješa roba po grmlju, travi i naravno mogu se koristiti razni repelenti."

Pročitajte i ovo Ugriz krpelja U jeku sezone Kako se zaštititi od krpelja i što napraviti ako vas ugrize? "Najbitnije je da se iščupa, makar ostalo to rilo"

"U prirodi nosite dugu odjeću, zatvorenu obuću, glatke i skliske materijale po kojima krpelj ne možem hodati. Nako povratka iz prirode - odjeću presvucite, jaknu istresite tijelo pregledajte. Posebno - prepone, zatiljak, iza uha, koljena. Djeci glavu. Istuširajte se", savjetuje pak reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

"Da krpelje što prije skinemo na odgovarajući način jer samo vrijeme koje je on u koži kako se vrijeme produžuje tako i vrijeme od širenja patogena raste", poručuje Nediljko Landeka.

A ignoriranje simptoma može biti kobno. Ove su godine već zabilježena četiri slučaja lajmske bolesti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene