Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savez samostalnih sindikata

Sindikati traže veće plaće, poslodavci nude povećanje, ali ipak ima problema: "Neprihvatljivo nam je da se dira u doprinose za mirovinsko i zdravstveno"

Od ponoći na benzinskim postajama vozače će ponovno dočekati više cijene goriva. A zbog ovog i brojnih drugih poskupljenja kojima se na nazire kraj, iz sindikalnih redova već tjednima traže povećanje plaća. U istom smjeru pušu i poslodavci, ali već je došlo do problema.

Savez samostalnih sindikata protivi se prijedlogu porezne reforme Hrvatske udruge poslodavaca koji bi donio povišice svim radnicima. A s Mladenom Novoselom iz Saveza samostalnih sindikata je o toj temi razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina. Iako je cilj isti - veće plaće - problem je u načinu na koji bi došlo do povišica.

"Ono s čime bismo se mogli složiti, a to je da neoporezivi dio plaće, dohotka ide na 5000 kuna, da se prva stopa poreza na dohodak smanji sa sadašnjih 20. Međutim, neprihvatljivo nam je da se dira u doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje", objasnio je Novosel.

Uoči i na sam Praznik rada zazivali su prosječnu plaću od 1500 eura. "Ono što se vrlo brzo i lako može postići preraspodjelom postojećeg dohotka, zajedničkog dohotka, dakle manje u dividende i u profit, a više u plaće s jedne strane, s druge strane boljom organizacijom rada, produktivnošću...", dodao je.

Objasnio je da to znači "sposobnost, znanje menadžmenta da organizira posao, poveća produktivnost, nabavlja strojeve, opremu, a ne da se istovremeno daleko veći novac slijeva u dividende i ide vlasnicima samih poduzeća".

Pročitajte i ovo Iva Tomić - 3 Izdaci za plaće rastu Glavna ekonomistica HUP-a na Praznik rada: "Poslodavci su svjesni da bez radnika ne mogu ništa"

Pročitajte i ovo Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Na rubu siromaštva Sretan Praznik rada! Hrvatska ima peti najniži minimalac u Europi, nezadovoljni i umirovljenici: "Kad je naša mirovina bila 200 eura..."

Siguran je da oni poslodavci koji radnicima isplaćuju minimalne plaće ili obračunavaju minimalne plaće, a razlike daju na crno - "imaju daleko više novca nego što to itko može pretpostaviti".

Reporter Špadina kazao je da se u ovom slučaju ne radi samo o takvim poslodavcima već o svima. "Radnici koji rade kod malih poslodavaca i obrtnika ne znaju za veće pravo od minimalne plaće. Ako dobiju nešto više, to dobiju ispod stola. Plaća mora biti minimalno na razini koja se ugovori sektorski kolektivnim ugovorom. Tome težimo. Kroz pokrivenost kompletno privatnog sektora, sektorskim kolektivnim ugovorima vjerujte mi - vrlo brzo ćemo doći do tog prosjeka", zaključio je Novosel. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene