Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema mjesta prizivu savjesti

Ustavna stručnjakinja o slučaju Čavajda: "U slučaju da RH ne poštuje zakone i Ustav, ova nesretna gospođa će to morati učiniti u Sloveniji. A potom će Hrvatska odgovarati"

Mirela Čavajda trudnica je koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da joj dijete u maternici ima smrtonosni tumor na mozgu. U Hrvatskoj je posljednjih dana to vruća tema, a ustavna stručnjakinja komentirala je slučaj i tumačenje postojećeg zakona.

O slučaju trudnice Mirele Čavajde i tumačenju postojećeg zakona za Dnevnik Nove TV razgovarala je Katarina Jusić s ustavnom stručnjakinjom i predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanjom Barić.

Je li u ovom slučaju postojeći zakon, koji je na snazi, i regulira pitanje pobačaja i nakon 10. tjedna, pravilno tumačen?

"Da bismo primijenili zakon, moramo znati činjenice. Ovo je strašan slučaj, a druga stvar, sve činjenice, sva četiri nalaza - vidjela sam ih - govore isto: hidrocefalus i ogromna tumorska tvorba. Primjena zakona u takvim slučajevima jest jasna - komisija utvrđuje takvo stanje, piše u svim nalazima, i nakon toga je odluka majke. Dakle, do sada zakon nije pravilno primijenjen."

Može li se u ovom slučaju govoriti o prizivu savjesti?

"Ne, nema mjesta uopće nikakvom prizivu savjesti, radi se o zakonom predviđenim uvjetima koji su ovdje ostvareni, tu nema nikakve sumnje, i radi se o zakonu koji je sukladan Ustavu RH, što je utvrdio Ustavni sud 2017.godine."

Vidjeli smo primjer da se u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh svi liječnici pozivaju na priziv savjesti. Gradonačelnik Tomašević to je kritizirao. Može li se i kako urediti sustav na način da nemaju svi liječnici u bolnici priziv savjesti?

"Priziv savjesti je reguliran drugim zakonima, nekolicinom zakona, i o ovome pričamo zato što se radi o ogromnom sustavnom problemu u RH gdje žene i do 10. tjedna trudnoće imaju ogromne probleme izvršiti ovaj medicinski postupak. Priziv savjesti je pogrešno reguliran u RH, a još pogrešnije se primjenjuje - dozvoljava se široka primjena i davanje takvog priziva godinama pa i desetljećima nakon zapošljavanja u javnozdravstvenim ustanovama. Javnozdravstveni sustav mora osigurati ovu uslugu jer je ona zakonom predviđena i to je ustavno pravo, reproduktivno pravo svih žena u RH, potpuno nesumnjivo. Kako? Pa naprosto ima puno različitih mogućnosti - uzimanjem odnosno ugovaranjem kolega iz drugih ustanova ili, još važnije, sprečavanjem daljnjeg zapošljavanja onih koji daju priziv savjesti ako nemamo dovoljno stručnjaka koji to moraju učiniti."

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda - 2 zahvat u sloveniji 5000 eura Najavljeni i prosvjedi: Za Mirelu prikupljeno više od 220 tisuća kuna

Može li se pobačaj u 26. tjednu trudnoće poistovjetiti s eutanazijom?

"Apsolutno ne, ponavljam - ne govorim svoje mišljenje, ne govorim moralni sud, govorim o Ustavu RH, kojim je nesumnjivo utvrđeno 2017. godine da se radi o ustavnom pravu, da je zakon u redu i da svaki budući zakon ne može ići ispod ovih dosadašnjih uvjeta i kriterija. Dakle, nema govora o eutanaziji, govorimo, ponavljam, o hidrocefalusu, dakle činjeničnom nalazu - ponavljam, četiri ista nalaza."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna žurno se traži rješenje Beroš šalje inspekciju zbog slučaja Čavajda: "Tražim da se utvrdi jesu li postupanja bila odgovarajuća"

S obzirom na zakon, s obzirom na nalaze koje ste vidjeli - kako bi se po vama u ovom slučaju trebalo postupiti?

"U ovom slučaju se još uvijek treba postupiti jer slučaj nije završen. Dakle, imamo drugostupanjsku komisiju koja o tome treba odlučiti i naravno dopustiti odnosno dapače naložiti da se izvrši inducirani pobačaj, odnosno prekid trudnoće. Zakonski termin je prekid trudnoće od prvog do zadnjeg dana trudnoće. U slučaju da Hrvatska ne poštuje svoje zakone i svoj Ustav, nažalost ova nesretna gospođa će morati učiniti tu uslugu u nama susjednoj Sloveniji, a potom će Hrvatska za ovo odgovarati - pravno u državi i pred Europskim sudom za ljudska prava, ako hrvatski sudovi ovo ne riješe."  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene