Uz zahtjeve, sindikalisti su u nedjelju, na Dan rada, poslali i oštru poruku poslodavcima. Sve je pratila reporterka Nove TV Sanja Vištica.

Galerija Mladen Novosel - 1 Mladen Novosel - 2 Mladen Novosel - 3 +1 Mladen Novosel - 4

Reporterka Sanja Vištica u nedjelju je za Dnevnik Nove TV razgovarala s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladenom Novoselom.

Sindikalisti su u nedjelju poslali oštru poruku poslodavcima, u kojoj su se posebno osvrnuli na nisku cijenu rada i poručili poslodavcima da na to zaborave. Kažu, ako se plaće povećaju, poslodavci neće imati razloga za plakati da nema radnika.

Iako Savez samostalnih sindikata Hrvatske najviše pregovara s poslodavcima, Vlada je ta koja daje zakonodavni okvir. Na pitanje o tome je li se čuo s novim ministrom, Marinom Piletićem, i što mu je točno rekao, Novosel rekao je da se čuo s ministrom kratko, da mu je čestitao 1. maj. "Svakako ćemo imati prilike u narednih nekoliko tjedana sjesti za stol, vjerujem da će suradnja biti dobra", dodao je.

Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Sretan Praznik rada! Hrvatska ima peti najniži minimalac u Europi, nezadovoljni i umirovljenici: "Kad je naša mirovina bila 200 eura..."

Živimo u sustavu u kojem gotovo svaki treći zaposlenik prima plaću iz državnog proračuna. O tome je li takav sustav održiv, Novosel je rekao da u Hrvatskoj nema previše zaposlenih radnika koji dobivaju plaću iz državnog proračuna, ali problem je premalo radnika u privatnom sektoru.

"Taj se odnos mora promijeniti, mora biti daleko više radnika u privatnom sektoru, pogotovo u deficitarnim djelatnostima, poput turizma i graditeljstva", rekao je Novosel.

O tome jesu li zahtjevi koje su iznijeli realni, Novosel je rekao da jesu. "Do 2026. želimo povećanje minimalne plaće na 1500 eura, dakle u naredne četiri godine. To je neophodno da bismo uopće imali dovoljno radnika za gospodarski rast, od kojeg isto tako realno očekujemo povećanje plaća. Osim toga, neophodna je i preraspodjela profita, odnosno zajedničko stvaranje dohotka - dio profita koji se zajednički stvara mora ići na povišice plaća", zaključio je Novosel.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju