Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novosel za Dnevnik Nove TV

Sindikati iznijeli zahtjeve: "Povećanje plaće na 1500 eura je neophodno"

Aktualno Galerija Mladen Novosel - 1 Mladen Novosel - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mladen Novosel - 2 Mladen Novosel - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladen Novosel - 3 Mladen Novosel - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mladen Novosel - 4 Mladen Novosel - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Vištica Galerija 1/5 >>
Uz zahtjeve, sindikalisti su u nedjelju, na Dan rada, poslali i oštru poruku poslodavcima. Sve je pratila reporterka Nove TV Sanja Vištica.

Reporterka Sanja Vištica u nedjelju je za Dnevnik Nove TV razgovarala s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladenom Novoselom.

Sindikalisti su u nedjelju poslali oštru poruku poslodavcima, u kojoj su se posebno osvrnuli na nisku cijenu rada i poručili poslodavcima da na to zaborave. Kažu, ako se plaće povećaju, poslodavci neće imati razloga za plakati da nema radnika.

Iako Savez samostalnih sindikata Hrvatske najviše pregovara s poslodavcima, Vlada je ta koja daje zakonodavni okvir. Na pitanje o tome je li se čuo s novim ministrom, Marinom Piletićem, i što mu je točno rekao, Novosel rekao je da se čuo s ministrom kratko, da mu je čestitao 1. maj. "Svakako ćemo imati prilike u narednih nekoliko tjedana sjesti za stol, vjerujem da će suradnja biti dobra", dodao je.

Pročitajte i ovo Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Na rubu siromaštva Sretan Praznik rada! Hrvatska ima peti najniži minimalac u Europi, nezadovoljni i umirovljenici: "Kad je naša mirovina bila 200 eura..."

Živimo u sustavu u kojem gotovo svaki treći zaposlenik prima plaću iz državnog proračuna. O tome je li takav sustav održiv, Novosel je rekao da u Hrvatskoj nema previše zaposlenih radnika koji dobivaju plaću iz državnog proračuna, ali problem je premalo radnika u privatnom sektoru.

"Taj se odnos mora promijeniti, mora biti daleko više radnika u privatnom sektoru, pogotovo u deficitarnim djelatnostima, poput turizma i graditeljstva", rekao je Novosel.

O tome jesu li zahtjevi koje su iznijeli realni, Novosel je rekao da jesu. "Do 2026. želimo povećanje minimalne plaće na 1500 eura, dakle u naredne četiri godine. To je neophodno da bismo uopće imali dovoljno radnika za gospodarski rast, od kojeg isto tako realno očekujemo povećanje plaća. Osim toga, neophodna je i preraspodjela profita, odnosno zajedničko stvaranje dohotka - dio profita koji se zajednički stvara mora ići na povišice plaća", zaključio je Novosel.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene