Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Uljaniku

Teški dani za brodogradilište: "Ako plaće nema do kraja ovog tjedna, od idućeg idemo u štrajk"

Teški dani za Uljanik (Foto: Dnevnik.hr)
Teški dani za Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Teški dani za Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Sindikalni predstavnici radnika Uljanika održali su sastanak s Upravom te tvrtke. Razgovarali su o problemima u brodogradilištu, ali i o restrukturiranju tvrtke

Podsjetimo, Vlada je prošli tjedan Uljaniku odobrila jamstvo od 96 milijuna eura, no treba ga odobriti Europska komisija. Radnici ističu da plaću čekaju već predugo, a sada za svoj zarađeni novac moraju čekati i Bruxelles.

Pročitajte i ovo Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Zakazano za 30. ožujka Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Uljanik - 6 STRANI INVESTITOR Uljanik ima novog kupca, a mnoge je iznenadila visoka cijena njihove ponude

Radnici Uljanika danas su trebali primiti plaću, no zarađeni novac nisu dobili - nisu ga vidjeli već gotovo pola godine.

"Mi ćemo ući sutra u proces mirenja i očekujemo ukoliko plaća ne bude isplaćena do kraja ovog tjedna da uđemo u štrajk u utorak onaj idući", kaže Vedran Dragičević,  predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske,

Rekli su to danas i upravi Uljanika. Ona pak čeka odluku Bruxellesa o dodjeli vladinog jamstva od 96 miljuna eura.

"Čekamo odluku Europske komisije. Banke imamo spremne koje će dati novac tako da u momentu kad dobijemo odluku biti će isplaćena plaća", kaže Marinko Brgić, član Uprave Uljanika d.d.

Kad će stići odgovor iz Brisela, nije poznato. U Vladi su još na predstavljanju jamstva rekli da se odluci nadaju do kraja siječnja. Potvrdnom odgovoru nada se i gradonačelnik Pule. Kaže - Grad je jednom već sanirao Uljanik.

"To je bilo prije 18 godina. Kada je defacto Uljanik bilo jedino državno brodogradilište koje je grad sanirao s iznosom većim od jednog godišnjeg gradskog proračuna. Međutim, ovi današnji iznosi prevazilaze mogućnosti samoga grada", kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Stoga je jedina opcija kredit. Najveći dio novca otići će na povrat duga. Kad se plate radnici, kooperanti i dobavljači - ostat će još 31 milijun eura. Dovoljno za poslovanje tek idućih šest mjeseci. U tom roku Uljanik mora pronaći strateškog partnera i predstaviti program restrukturiranja.

Iz uprave Uljanika ističu da sa sadašnjim brojem radnika i kooperanata ne mogu nastaviti raditi. Nekima od radnika najavljeni štrajk tako će možda biti i posljednji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene