Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu je na sastanku sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom izrazio spremnost da Ministarstvo prati i pomogne Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Splitu u realizaciji plana gospodarenja otpadom, sanaciji Karepovca, izgradnji reciklažnih dvorišta u Splitu i županiji te u izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, priopćeno je iz Ureda splitskog gradonačelnika.


Na sastanku s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem u Zagrebu, koji je održan na inicijativu splitskog gradonačelnika Andre Krstulović Opare, nazočili su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, njegov zamjenik Ante Šošić, saborski zastupnik Ante Sanader, dogradonačelnik Splita Nino Vela, gradski vijećnik Ante Čikotić i načelnik Općine Lećevica Ante Baran, navodi se u priopćenju.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija Hrvatska izlazi na birališta: Bitka za čelne pozicije na lokalnim izborima je počela Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ Eskalirala situacija s virusom u Splitu: ''Uozbiljimo se, ovaj se soj brzo širi''

Krstulović Opara izrazio je zabrinutost činjenicom da je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila natječaj Grada Splita za izvođenje sanacije Karepovca te je zatražio pomoć ministra i njegovih stručnih službi u provedbi novog natječaja koji treba, kako je istaknuo, žurno provesti kako "bismo uhvatili ionako kratke rokove". Izvijestio je da je u Nacrtu proračuna za 2017. godinu predložena stavka za provedbu sanacije Karepovca.

Ministar Ćorić potvrdio je gradonačelniku da je Split uvršten u prioritetne interventne mjere za financiranje provođenja sustava gospodarenja otpadom, u što se uključuje i sanacija Karepovca te uspostava efikasnog sustava primarne selekcije (reciklažna dvorišta, sortirnica, oprema i vozila). Naglasio je da je projekt Centar gospodarenja otpadom (CGO) Lećevica najpripremljeniji u Republici Hrvatskoj, što je osobito važno u kontekstu sanacije Karepovca koji je integralni dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji, navodi se u priopćenju Ureda splitskog gradonačelnika.

Krstulović Opara, kako se navodi, tražio je da se poveća participacija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sufinanciranju obveza Grada Splita u tom zahtjevnom projektu. Time bi se dodatno smanjio udio troškova Grada Splita u projektu koji financira Europska unija u visokom postotku. (Hina)