Samo u najpoznatijim slučajevima poput onih Ive Sanadera i Nadana Vidoševića oduzete su na stotine vrijednih umjetnina i drugih dragocjenosti o kojima država sada mora skrbiti, a oni nisu jedini.


Sumnjiči ih se da su oštetili državu za desetke milijuna kuna, privedeni su pred lice pravde, a poreznim obveznicima i dalje stvaraju golem trošak. Samo u najpoznatijim slučajevima poput onih Ive Sanadera i Nadana Vidoševića oduzete su na stotine vrijednih umjetnina i drugih dragocjenosti o kojima država sada mora skrbiti, a oni nisu jedini. Doznajemo koliko plaćate čuvanje njihovih umjetnina.

Vezani članci Vrhovni sud o Fimi mediji Vrhovni sud o žalbama za Fimi mediju, Sanader se uključio videolinkom: ''Nema dokaza da je on stvorio i vodio sustav'' Andrija Jarak Andrija Jarak o maratonskom procesu koji će ući u povijest hrvatskog pravosuđa: "Pamtit će ga i po međusobnim teškim optužbama najbližih suradnika"

Više od pola milijuna kuna... toliko stoji čuvanje imovine koje su kazneni sudovi privremeno oduzeli okrivljenicima do okončanja njihovih procesa. Ministarstvo državne imovine trenutačno skrbi o 1200 umjetničkih djela - slika, skulptura, mapa, knjiga. Takve vrijednosti ne mogu se čuvati bilo gdje pa su pohranjene u nekoliko muzeja. Samo u posljednje dvije godine to je stajalo 90 tisuća kuna.

"Ako imate auto koji vrijedi 200 tisuća eura, nećete ga ostaviti na cesti. A recimo ovo što ste pitali, tu se radi o umjetninama čija je vrijednost jedinično recimo tu negdje ili više", kaže Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

Umjetnine zahtjevaju i neke posebne uvjete. "Temperatura mora biti stabilna, idealno između 18 i 21 stupanj. Vlažnost mora biti stabilna, idealno je negdje oko 50 posto, ali to opet varira zavisno o vrsti materijala. Ne smije biti prejaka svjetlost", kaže Gašparović.

Muzeji su najbolje i najsigurnije mjesto za čuvanje umjetnina, ali mora se misliti i na razne nepredvidive situacije. Poplave, požari, pa i krađe hipotetski su moguće pa se ništa ne smije prepustiti slučaju. Sve su privremeno oduzete nekretnine i osigurane. To pak stoji 360 tisuća kuna.

Osim umjetnina država čuva i vrijedne satove te nakit, i to u sefovima banaka. Najam plaća nešto manje od 6.000 kuna. Skrbi još i o jednoj nekretnini, šest automobila, tri motocikla i tri jahte. I dok automobili i motocikli ne stvaraju neki veći trošak, isto se ne može reći i za jahte. Njihovo čuvanje stoji 135 tisuća kuna.

Sudskim postupcima ne nazire se kraj pa će oduzeti predmeti do daljnjega biti financijski teret svih građana koji plaćaju porez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr