Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOBODA IZBORA

COVID potvrde na Ustavnom sudu: "Radi se o diskriminaciji. Mi nismo protiv cijepljenja, ali…" Oglasio se i predsjednik Suda

Aktualno Galerija +0 Stjepan Topolnjak Galerija 1/1 >>
Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Stožera civilne zaštite o obvezi COVID potvrda za zaposlenike zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi.

Predsjednik Sindikata Stjepan Topolnjak potvrdio je kako su podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Stožera civilne zaštite o obvezi COVID potvrda za zaposlenike zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi.

"Postavili smo upit jer želimo znati što u slučaju da netko od radnika dobije otkaz i hoćemo li ići u tužbe ako netko bude udaljen s radnoga mjesta jer se nije testirao", rekao je Topolnjak.

Kaže kako je njihov Sindikat protiv prisile radnika na cijepljenje, a da su odluke Stožera o COVID potvrdama diskriminacija jer "svi mogu biti prenosioci bolesti". Smatra i da je ranije bila nepovoljnija epidemiološka situacija, pa Stožer nije donosio ovakve odluke.

"Mi nismo protiv cjepljenja, ali ne smijemo ograničavati slobodu izbora. Za naše radnike je neprihvatljivo da zdravstveni radnici plaćaju testiranje, što bi se moglo dogoditi u budućnosti, kako je najavljeno. Ukoliko Ustavni sud donese suprotnu odluku, mi ćemo je poštivati", rekao nam je Topolnjak. 

Šeparović: Još nismo primili očitovanje

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za Dnevnik Nove TV kaže kako zahtjev sindikata još nisu zaprimili. No, svjestan je interesa javnosti o ovom pitanju.

''Nakon što Ustavni sud zaprimi zatraženo očitovanje te eventualno pribavi druge potrebne podatke ili mišljenja, predmet će se iznijeti na sjednicu Suda radi odlučivanja. Napominjemo da se radi o redovnoj proceduri, a u ovom trenutku nije moguće predvidjeti kad se može očekivati donošenje ustavnosudske odluke. S obzirom na interes javnosti to će biti u razumnom roku'', rekao je.

Plenković: Normalno je da se propitkuje

Sve je komentirao i premijer Plenković. "Mislim da je tu načelo razmjernosti u potpunosti poštovano. Ne znam što će donijeti Ustavni sud, normalno je da se sve propitkuje", rekao je premijer. 

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je krajem rujna odluke kojima se od 4. listopada uvodi obveza COVID potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli koronu, a ta se obveza uvodi i za dio pacijenata.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene