Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZGLASANE IZMJENE ZAKONA

Burno u Saboru, rasprava na rubu obračuna: "To reci Milanoviću, kukavico jedna!"

Zadnji dan jesenskog zasjedanja Sabora počeo je mirno, ali ne zadugo - uoči glasanja o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nastala je burna rasprava. Niz je zastupnika dobilo opomene i izgubilo pravo govorenja. Uoči sjednice na Markovu trgu ponovno su se okupili prosvjednici.

Pije početka jednomjesečne stanke saborski zastupnici i zastupnice glasali su o raspravljenim točkama dnevnog reda. Najviše su prašine podigle Izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima.

Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u njima da osiguraju njezinu provedbu.

Izmjene ovog zakona na koncu su i izglasane: od 104 zastupnika njih 77 je bilo za, a 27 protiv. Suzdržanih nije bilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIKUPLJENI POTPISI ZASTUPNIKA Benčić najavila ocjenu ustavnosti COVID potvrda: "Sve odluke kojima se ograničavaju ljudska prava donose se dvotrećinskom većinom"
Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a UOČI GLASANJA U SABORU Grbin: ''Vladajući žele staviti šapu na zdravstveni sustav''

Mostov Miro Bulj kazao je uoči glasanja kako su ove izmjene prevara. Zatražio je od predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića da se točno zna kako je to glasao. "Uveli su to preko noći, kao drumski razbojnici. Bez dvotrećinske većine, protuzakonito!" Najavio je da će navodno od 4. siječnja iduće godine biti potrebne i potvrde za djecu, što je, kako tvrdi, rekao "prvi pendrek", ministar Božinović, kao i da otad neće više biti dostatno testiranje, već samo COVID potvrde.

Jandroković mu je odgovorio kako će dobiti popis kako je tko glasao. Na koncu je Bulj dobio ukupno tri opomene i nije mogao dalje govoriti.

Sandra Benčić kazala je kako nam nitko ne može reći da u zadnjih godinu i pol ne živimo u izvanrednom stanju. "Pozivamo građane na cijepljenje, i nemamo problem s COVID potvrdama ako je to doista potrebno." No, istaknula je kako se te odluke ne mogu donositi jednostrano. Jandroković je i njoj potom podijelio tri opomene te ne može više sudjelovati u raspravi. Isto se dogodilo i zastupnici Ivani Kekin.

Jandroković je potom podijelio niz opomena zbog prijava za povredu Poslovnika, iako nije bilo povreda, već su zastupnici komentirali i replicirali međusobno. Opomene su dobili četiri zastupnika Mosta i dvije zastupnice zeleno-lijeve koalicije. "Svi zloupotrebljavate povrede Poslovnika!"

Za riječ se javio i Davor Dretar, kojem je Jandroković poručio: "Kolega Dretar, mnogi su već dobili opomenu, pokušajte preživjeti."

Mostovci su se sukobili i s Miloradom Pupovcem, koji ih je prozvao da su "šegrti smrti". "Što da vam kažem, mene ne zanimaju HDZ-ovi šegrti koji parazitiraju na epidemiji", uzvratio mu je Božo Petrov. "Vi niste šegrti ni ovoga ni onoga nego šegrti smrti", kazao je Pupovac, koji je, kao i drugi zastupnici, dobio tri opomene i oduzeto mu je pravo govora, kao i Boži Petrovu.

Peđa Grbin nadovezao se i dodatno zakuhao: "Moramo sjesti i shvatiti da se neke stvari moraju donositi dvotrećinskom većinom. Kome je prije dvije godine palo na pamet da će nam trebati COVID potvrde? To su izvanredne stvari koje se moraju donositi dvotrećinskom većinom. Ovim parazitima, koji su kao Željka Markić parazitirali na ženskom tijelu, pružam ruku. Pozovite ljude da se cijepe", rekao je referirajući se na inicijatore referenduma o potvrdama.

"To reci Milanoviću, kukavico jedna", dobacivali su mu Nikola Grmoja i Miro Bulj. "Lipo si piva Thompsonove Čavoglave!" Zastupnica Marija Selak Raspudić je pak kazala: "Da mi parazitiramo na smrti, to je ispod svake razine. Iznesite me van." "Kolegice, nemate pravo na riječ, idemo se malo smiriti", rekao joj je Jandroković.

Nino Raspudić je u jednom trenutku došao do Peđe Grbina i nešto mu žustro govorio. Jandroković ga je zamolio da se vrati na svoje mjesto. Raspudić je tražio da ga iznesu van.

"Zgrožen sam ovakvim ponašanjem i raspravom pojedinaca koji se bore za ljudska prava, a tukli bi se usred Sabora", izjavio je Krešo Beljak (HSS).

HDZ-ovcima je poručio da i oni snose dio odgovornosti pitajući ih zašto su se bojali izglasavanja zakona dvotrećinskom većinom. "Nakon ovakvih scena nisam siguran što se sve može događati, molim razgovarajte s ljudima bez obzira na političku opredijeljenost", poručio je vladajućima Beljak.

Po sabornici su se počeli šetati i Miro Bulj te Marin Miletić. "Kolega Bulj", povikao je u jednom trenutku Jandroković. "Padaju teške riječi, javnost nas gleda, molim da se ponašamo u granicama civiliziranog", rekao je.

Zastupnici Mosta napustili su sabornicu u trenutku glasanja o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Na koncu je Miroslav Škoro razriješen dužnosti potpredsjednika Sabora, a na to je mjesto imenovan Davorko Vidović.

Opet prosvjed na Markovu trgu

Uoči današnje sjednice Sabora na Markovu trgu ponovno su se okupili prosvjednici. Prosvjed je nazvan Bedem ljubavi 2, a najavio ga je na svojem profilu na Facebooku tijekom vikenda Ivan Pokupec. U pozivu na prosvjed istaknuto je i tko su sve organizatori. 

Oko Markova trga i na njemu jutros je bio velik broj policajaca. Nešto nakon 9 sati prosvjednici su tijelima oformili bedem.

Jedna od organizatorica prosvjeda kazala je nešto ranije: "Danas smo došli da kažemo 'ne', nismo kunići, mi smo ljudi, slobodni Hrvati koji imaju pravo reći 'ne'. Nadam se da će se oni koji nas zastupaju zamisliti nad odlukom koju će donijeti danas. Žele li imati ljude ili zamorce u ovoj državi?"

"Nisam se cijepila, a i neću, a neće ni moja djeca eksperimentalnim cjepivom", poručila je preko razglasa jedna od prosvjednica. Medijima je poručila da ih ne nazivaju antivakserima. Jedan od prosvjednika okupljenim je novinarima pak predbacio da "samo okreću riječi kako im odgovara".

Jedna od prosvjednica vikala je na pripadnike interventne policije: "Imate li vi djecu? Ovo nisu privatne stvari! Ovo je stvar svih nas, i vas i vaše djece."

Marin Miletić u sabornici je pozdravio prosvjednike "koji sada na Markovu trgu brane slobodu i temeljna građanska prava".

Andrija Klarić, jedan od istaknutih prosvjednika, poručio je: "Plenković hoće da nas bude što više, pa je poslao policiju, policajci prosvjeduju tiho jer ne smiju reći da su na našoj strani. Moja informacija jest: oni su dobili nalog - da bi dobili novac iz EU-a, 75 posto ljudi mora biti procijepljeno. Otkad je procijepljenost ekonomska kategorija? Njih ne zanima zdravlje, zanima ih samo novac, i zato nas žele procijepiti.

Apsolutno je ucijenjen Plenković: Nema love dok ne bude procijepljenost 75 posto. Tako je svugdje u Italiji, Sloveniji... Bit će zapisano u povijesti ono što se danas napravi. Ovaj zakon dijeli ljude." Prosvjednici su počeli glasno skandirati: "Nećemo ograde! Ne damo djecu!"

Ivan Pokupec pozvan je na razgovor sa saborskim zastupnicima.

Klarić je ušao u raspravu s HDZ-ovim saborskim zastupnikom dr. Mladenom Karlićem. "Koliko je djece u svijetu, bez drugih komorbiditeta, umrlo od COVID-a? Nitko!", rekao je Klarić. Cijelu su raspravu prosvjednici snimali. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene