Sandra Benčić
Sandra Benčić Foto: Patrik Macek/Pixsell

Saborska zastupnica Klub zeleno-lijevog bloka (ZLB) Sandra Benčić izvijestila je u utorak da su prikupili 34 potpisa zastupnika za podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti odluke o COVID-potvrdama.


"Kao što smo i najavili, upućujemo zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o COVID potvrdama Ustavnom sudu, ne zbog sadržaja, odnosno COVID potvrda kao takvih, nego načina donošenja takve odluke”, izjavila je Sandra Benčić u Saboru.

Smatra da se sve odluke kojima se ograničavaju ljudska prava za vrijeme pandemije, a koja se smatra izvanrednim stanjem, moraju donositi dvotrećinskom većinom u Saboru, odnosno po članku 17. Ustava.

"Da smo od početka djelovali na takav način, uspjeli bismo na bolji način stvoriti jaču društvenu koheziju i konsenzus oko cijepljenja”, ocijenila je Benčić dodavši kako očekuje od Ustavnog suda da bude čuvar Ustava.

Za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti potrebni su potpisi petine zastupnika, a Klub zeleno-lijevog bloka prikupio ih je 34 i to zastupnika klubova SDP-a, Socijaldemokrata, IDS-a, Centra i GLAS-a te HSS-a i RF-a, navela je Benčić.

Hrvatski sabor Sabor hitno u dnevni red uvrstio raspravu o kaznama za nepoštivanje COVID potvrda

Andrej Plenković s HBK Plenković se sastao s biskupima u Banskim dvorima: Sad i HBK poziva na cijepljenje

Najavila je da su spremni zatražiti ocjenu ustavnosti i postupka donošenja izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zarazih bolesti kojima se propisuju kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje covid-potvrda, a o kojem će Sabor glasovati u srijedu.

"Tražimo i da se o kaznama za COVID-potvrde odlučuje dvotrećinskom većinom i u slučaju da to neće biti tako, spremni smo tražiti ocjenu ustavnosti postupka odnosno glasanja, da zakon nije izglasan potrebnom većinom”, rekla je Benčić.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju