Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednički kandidat tvrdi da će novi zakon uništiti referendume.


Aktivisti inicijative Referendumski ustanak, među kojima i čelnik Živog zida Ivan Sinčić, prosvjedovali su u petak pred Hrvatskim saborom protiv donošenja novog zakona o referendumu, tvrdeći da je riječ o "prikrivenoj diktaturi".

Vezani članci Slika nije dostupna Sindikati protiv provjere ustavnosti referendumskih pitanja Slika nije dostupna 'Spremni smo za 'Jadranski zid sa stotinama brodica''

"Ovakav zakon uništit će referendume, jer će biti gotovo nemoguće prikupiti potpise", kazao je Sinčić novinarima uoči glasovanja o zakonu o referendumu, o kojem je provedena rasprava u prvom čitanju.

Ustvrdio je da je Vlada "ionako imala animozitet prema referendumima", a da će se novim zakonom, koji predviđa skupljanje potpisa za referendumske inicijative isključivo u uredima državne uprave, "zabiti zadnji čavao u lijes narodnih referenduma".

Aktivisti Referendumskog ustanka zastupnike su pred Saborom dočekali s transparentom kojim se upozorava da se novim zakonom "ukida demokracija i prelazi u sustav predstavničke diktature".

Tvrde da će novi zakon onemogućiti referendume o gotovo svim pitanjima pa i odlučivanje o termoelektranama na ugljen, GMO-u, naftnim platformama u Jadranu i slično.

Sindikati protiv provjere ustavnosti referendumskih pitanja

Većina u Hrvatskom saboru odlučila je u petak od Ustavnog suda zatražiti da ocijeni ustavnost referendumskih pitanja o zabrani koncesioniranja izgrađenih javnih cesta i izdvajanja pratećih djelatnosti iz javnih i državnih službi.

U obrazloženju zahtjeva za ocjenom ustavnosti pitanja o "monetizaciji" stoji da bi predloženo referendumsko pitanje dovelo do apsolutne zabrane koncesioniranja na autocestama, ali i na državnim i županijskim cestama, te da bi se zabranilo koncesioniranje oglašavanja uz javne ceste, uslužnih djelatnosti poput ugostiteljstva, trgovine, benzinskih crpki i sl., kao i usluga poput nepropisno parkiranih vozila s javne ceste.

U odluci se tvrdi da bi predloženi referendum u pitanje doveo obveze koje je Hrvatska preuzela kao članica EU, te da bi rezultat mogla biti uskrata novca iz fondova EU za projekte izgradnje i unaprjeđenja cestovne infrastrukture, poput Pelješkog mosta.

I u zahtjevu za ocjenu ustavnosti referenduma o "outsourcingu" navodi se da predloženo referendumsko pitanje ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Ugovorom EU. Tumači se kako europsko pravo predviđa socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo, ali i jasno govori članicama EU kada mogu ograničiti tržišno natjecanje, što, ocjenjuje se, u toj referendumskoj inicijativi nije slučaj.

Ustavni sud za ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja ima rok od 30 dana, no prihvati li sugestiju Sabora da prije konačne odluke o "monetizaciji" konzultira Sud EU, ta bi se procedura mogla oduljiti i na više od godinu dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook