Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasjedanje sabora

Sabor o izmjenama Pomorskog zakonika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Pomorskoga zakonika, kojim se uređuju pitanja vezana za obavljanje pomorske kabotaže.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uvodno je kazao kako zakonske izmjene propisuju vrlo rigorozna pravila zaštite okoliša za lučke kapetanije i koncesionare na lučkim područjima, među kojima su i obvezna uputstva na koji način upravljati otpadom.

Podiže se i razina sigurnosti te izbjegavanja šteta u pomorskom prometu, a zadržavaju sva zakonom uređena prava pomoraca.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

>>Sabor sutra o financiranju programa regionalne konkurentnosti

Zakonskim izmjenama omogućuje se primjena uredbe o slobodi pružanja usluga u pomorskom prijevozu te odgovornosti pomorskog prijevoznika za putnike u slučaju nezgode. Nakon pristupanja Europskoj uniji, Hrvatski registar brodova bit će nadležan nad brodovima i jahtama u nacionalnoj plovidbi.

Porez po tonaži broda primjenjivat će se i na brodove u međunarodnom linijskom prometu unutar Jadranskog mora, što bi trebalo podići konkurentnost domaćih brodara u linijskom putničkom prometu. Usklađuju se i osiguranja brodara za pomorske tražbine i omogućuje primjena Konvencije o radu pomoraca.

Ministar je naglasio i kako se po prvi put uvodi kategorija namjernog potapljanja određenih plovila koja mogu služiti za ronilački turizam.

Prije nego su počeli raspravu o izmjenama Pomorskog zakonika, zastupnici su kratko raspravili potvrđivanje izmjena sporazuma između Vlade i Europske komisije o financiranju višegodišnjega operativnog programa "Regionalna konkurentnost". Taj sporazum predstavlja pravnu osnovu za nastavak korištenja nepovratnih financijskih sredstava iz pretpristupnog programa IPA. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene