Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Sabor nema slobodu, zastupnici su poslušnici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema ocjeni najnovijeg broja Katoličkog tjednika "Glasa Koncila" peti saziv Hrvatskoga sabora ne može dobiti prolaznu ocjenu.

U komentaru "Propusti Hrvatskoga sabora" u povodu ovotjednog
završetka rada Hrvatskog sabora, glavni urednik Ivan Miklenić piše kako je peti saziv Hrvatskog sabora kao i svi prethodni trpio od manjka unutarnje slobode, hrabrosti i vjernosti savjesti i istodobno je tolerirao višak stranačke poslušnosti i moralno-političke podobnosti.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

- Takvo, upravo ponižavajuće stanje posljedica je postavaka u izbornom zakonodavstvu koje sve zastupnike, osim neovisnih, u samom startu degradira na poslušnike, puke izvršitelje, mašineriju za glasovanje, smatra Miklenić.

Po njegovoj ocjeni peti saziv Hrvatskoga sabora propustio je priliku da to promijeni i da na taj način rehabilitira ne samo sada ugroženo dostojanstvo zastupnika, nego i dostojanstvo Hrvatskoga sabora, zatim je propustio spriječiti da se odgovornost za politički stav izražen u glasovanju polaže stranačkoj vrhuški, umjesto onima koji biraju zastupnike.

- Taj propust, koji ne ide kao teški grijeh na dušu samo zastupnicima nego i svim političkim strankama, zapravo je kočenje razvitka demokracije u hrvatskom društvu i sprječavanje stvaranja onih bitnih preduvjeta za stasanje Hrvatske kao zrele demokratske, pravne i prosperitetne države, navodi se u komentaru.

Kada je riječ o propustima, gledajući s vjerničke perspektive,
odnosno iz perspektive općega dobra, kako napominje, osobito je potrebno istaknuti da nije imao snage ni volje makar modificirati Blaževićev zakon o pobačaju, koji je na snazi sve vrijeme postojanja samostalne Hrvatske, zatim, kako dodaje, nije imao snage zaštititi nedjelju od nepotrebnoga rada, premda su, osim interesa profita, svi drugi, pa i oni najelementarniji interesi na strani slobodne i neradne nedjelje i premda je imao priliku, i čak je pokušao nešto učiniti, nije dovoljno učinio za zaštitu hrvatskih žrtava, kako onih iz poraća, tako i onih iz doba velikosrpske agresije.

Zaključno smatra kako ipak sva odgovornost za to nije na
zastupnicima, nego i na sustavu, političkim strankama i njihovu
neprepoznavanju i zanemarivanju stvarnih legitimnih hrvatski
nacionalnih interesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene