Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor jednoglasno je donio Zaključak u svezi s graničnim sporom sa Slovenijom, kojim izražava neslaganje sadržajem Zaključka o zaštiti slovenskih državnih interesa kod pristupanja Hrvatske NATO-u, kojega je prije dva dana donio slovenski Državni zbor, te ističe kako odbacuje takav pokušaj prejudiciranja državne granice.


'Hrvatski sabor smatra neprihvatljivima navode iznesene u Zaključku Državnog zbora, kojim je najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Republike Slovenije pokazalo namjeru prejudiciranja granice na lijevoj obali rijeke Dragonje i na lijevoj obali rijeke Mure, područja koja su 25. lipnja 1991. bila nesporno pod suverenom vlasti Republike Hrvatske, te područja cjelokupnog morskog prostora u Savudrijskoj vali/Piranskom zaljevu nad kojim Republika Slovenija 25. lipnja 1991. nije obnašala isključivu jurisdikciju niti je tada imala neposredan dodir s otvorenim morem. Hrvatski sabor odbacuje takav pokušaj prejudiciranja državne granice', stoji u Zaključku.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 3 Dobre vijesti iz susjedne zemlje: Četvrti val epidemije u padu, no stručnjaci upozoravaju na teškoće koje donosi hladnije vrijeme Prosvjedi u Sloveniji - 2 VIDEO Veliki prosvjed protiv vladinih mjera u Ljubljani: Policija koristila suzavce i vodene topove, uhićena jedna osoba

Sabor smatra da Zaključak slovenskog parlamenta predstavlja presedan u povijesti primanja novih članica Sjevernoatlantskog saveza, kao i Europske unije, koji, tvrde saborski zastupnici, može imati neželjene posljedice u budućim postupcima proširenja, odnosno primanja novih država članica. U Zaključku ističe da posljednja događanja još jednom potvrđuju da je izbor Međunarodnog suda pravde u Haagu, najvišeg sudskog tijela Ujedinjenih naroda, najbolji izbor za mirno rješavanje sporova o razgraničenju.

>> Sanader: Sve ovo što se događa u Sloveniji šteti njima, a ne nama

Hrvatski sabor poziva Sloveniju na poštivanje dogovora dvaju predsjednika vlada na Bledu 2007. da se otvoreno granično pitanje riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Sloveniju poziva i da, u ime prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa dvaju naroda, zajedničke europske budućnosti te budućeg savezništva u NATO-u, omogući rješavanje otvorenog graničnog pitanja u europskom duhu vladavine prava, poštujući međunarodni pravni poredak i poklanjajući povjerenje pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda.

Sabor napominje da Zaključak o graničnom sporu s Republikom Slovenijom donosi polazeći od temeljnog opredjeljenja Hrvatske da otvorena pitanja sa susjednim zemljama rješava u europskom i duhu dobrosusjedskih odnosa, nastojeći naći prihvatljivo rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu. Dodaje da Zaključak donosi i potvrđujući svoju privrženost vladavini prava kao jednom od temeljnih načela EU i NATO-a, te polazeći od Pregovaračkog okvira EU za Hrvatsku kojim se upućuje na sredstva mirnog rješavanja sporova, uključujući i pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Hrvatski sabor podsjeća i na činjenice da je Hrvatska pružila potporu Sloveniji za ulazak u NATO i EU s istom granicom između dviju država kakva je ona i danas. Prijedlog Zaključka, koji je u sabornici pročitao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, zajednički su usuglasili svi saborski klubovi i zastupnici, a Zaključak će biti objavljen u Narodnim novinama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju