Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žustra rasprava u Saboru

'Mlijeko se prolijeva... Je li to normalno? Nije!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba danas je ponovila da je stanje u domaćoj poljoprivredi teško, da su poljoprivrednici na koljenima, selo pred slomom, a poljoprivredne površine neobrađene.

Hrvatska je u ledini, neobrađena, što je aktualna Vlada napravila da se povećaju obradive površine, pitao je Duje Marasović raspravljajući o Vladinu prijedlogu da se izmijeni Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

I Gorana Marića (HDZ) brinu prilike u poljoprivrednom sektoru, upozorava da država godinama potiče poljoprivredu, a uvoz je sve veći.

'Poticaji se daju, a proizvodi se bacaju. Svjedoci smo - sijeku se voćnjaci, krumpiri se bacaju, mlijeko se prolijeva... Je li to normalno? Nije! Što je s analizom što Hrvatska treba od poljoprivrede. Koje kulture nam trebaju...', tvrdi Goran Marić (HDZ) u Saboru.

Tražeći odgovor kako pomoći poljoprivrednicima da premoste financijske probleme, laburistica Nansi Tireli sugerira predstečajne nagodbe. Tako bi se sačuvala proizvodnja, smatra.

Hodžić očitao bukvicu zastupnicima u Saboru!

Slijedom predloženih zakonskih izmjena, mjere ruralnog razvoja ove bi se godine financirale iz državne blagajne, ne iz europskog fonda za ruralni razvoj. Oporba to pripisuje posljedicama europskih kritika na Nacionalni program ruralnog razvoja Hrvatske. Stranke vladajuće kolacije uzvraćaju da je prijelazna godina posljedica kašnjenja zakonodavnog europskog okvira o ruralnom razvoju, bez kojeg hrvatski program ne može biti prihvaćen.

Komisija je odbila Program, iskrižano je 270 njegovih stranica, tvrdi Josip Đakić (HDZ), a demantiraju Mario Moharić (SDP) i HNS-ov Ivica Mandić.

Komisija, kaže Mandić, nije mogla prihvatiti naš Program, jer nije donijela svoj okvir zajedničke poljoprivredne politike, to je glavni razlog.

Slično je i tumačenje zamjenice ministra poljoprivrede Snježane Španjol.

Umjesto u kolovozu, europski zakonodavni okvir za ruralni razvoj prihvaćen je tek u prosincu, pa se mora promijeniti naš zakon, objašnjava Španjol i dodaje da će se za 2014. mjere ruralnog razvoja financirati iz nacionalnog proračuna.

Zamjenica ministra neopravdanim smatra kritike na kvalitetu programa. Tumači da je program rađen na osnovu nacrta i smjernica, da je Hrvatska među prvim državama koje će temeljem dobivenih komentara popraviti Program, posložiti ga i vjerojatno već ove jeseni raspisati natječaj za Program ruralnog razvoja.

Sabor zasjedanje nastavlja u utorak, kada će Vlada predstaviti izmjene u ovogodišnjem Državnom proračunu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene