Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ćirilici u Vukovaru

Hodžić očitao bukvicu zastupnicima u Saboru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Nedžad Hodžić poručio je svojim kolegama u Saboru - među vama postoje duboke podjele!

10:00 - '18. studenog se pokazalo da dvojezične ploče nisu problem odnosa srpske manjine i hrvatske većine ili bilo kojeg drugog građanina u Vukovaru nego je upravo taj dan pokazao da se radi o dubokim podjelama među vama', očitao je bukvicu svojim kolegama saborskim zastupnicima Nedžad Hodžić, u ime kluba nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica

'Zato ću vas zamoliti - ako smo ustavni zakon donijeli, moramo ga primjenjivati. Ako želimo da se on u Vukovaru ne primjenjuje, idemo ga u ovom parlamentu promijeniti. Ali ovo da mi u Saboru moramo raspravljati da li ćemo neki od zakona uopće primjenjivati ili ne... Molim vas da uložite napor da ova zemlja ide ka nekim višim standardima. Podsjećam, ako bi došlo do referenduma, tada ne bi samo srpska, već i ostale manjine, ostale bez svojih prava', izjavio je Hodžić.

9:40 - 'Prije 6 mjeseci poslali smo prijedlog za raspravu o dvojezičnim pločama u Vukovaru. Za taj referendum prikupljeno je oko 650 tisuća potpisa. Klub HDSSB-a predlaže da vratimo dignitet Saboru i u razumnim rokovima odlučujemo o volji građana', izjavio je Josip Salapić. 'Što duži rok teče za to, u Vukovaru će tenzije biti veće'.

PRVI PUT U unutrašnjosti vodotornja nakon Domovinskog rata!

'Ni jedan se problem neće riješiti ako se gura pod tepih. Dogodilo se da smo se vratili 10-ak godina natrag. Ako jednu točku dnevnog reda guramo u zapećak, kakvu poruku šaljemo građanima?', upitao je Ivan Šuker. 'S obzirom da vladajuća koalicija nije imala volje to napraviti, Hrvatska sve više tone u ideološke podjele, a to nam najmanje treba u ovom trenutku'.

'Svojim ponašanjem od dana predaje potpisa zahtjeva za referendum, Sabor krši pravo građana na demokraciju. Potpisi su predani predsjedniku Sabora, a on ih je proslijedio dalje. Odbor za Ustav šuti, pa šuti i Sabor. Premijer Milanović je izjavio da tog referenduma neće biti. Tom izjavom se stavio iznad Sabora i iznad Ustavnog suda. Premijer Milanović ne smije prejudicirati odluke suda', tvrdi Dragutin Lesar.

'Događaji kojih smo bili svjedoci 18. studenog prošle godine ne smiju se ponoviti. Nema vukovarske i nevukovarske Hrvatske. I ne može se dopustiti da netko tko se zove Bojan Glavašević, primjerice, ne može otići na Ovčaru na memorijalno groblje i tamo položiti cvijet i zapaliti svijeću', izjavila je Jadranka Kosor.

'Kad bismo odlučivali o meritumu stvari onda bih bio protiv obje inicijative jer je ona u sukobu s temeljnim vrijednostima hrvatskog ustava, tolerancije, ljudskih prava, manjinskih prava. Ali nije riječ samo o meritumu strvari. Riječ je o proceduri koju moramo zadovoljiti. Ovdje Hrvatski sabor treba reći svoje. Svojim neoglašavanjem, Sabor se ponaša kao politička institucija', izjavio je Milorad Pupovac.

9:35 - Sabor je na samom početku odredio stanku od 5 minuta na zahtjev klubova zastupnika kako bi se raspravilo pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Sabor je u petak potvrdio Dinka Cvitana za glavnog državnog odvjetnika i to sa svih 106 glasova 'za'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene