Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rojs bespravno gradi vikendicu na moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je zbog bespravne gradnje u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni 2004. godine morao srušiti kuću i vilu, Ljubo Ćesić Rojs ima problema s građevinskim inspektorima i u mjestu Pisku, između Omiša i Makarske, gdje je postavio montažnu vikendicu i iskopao teren za gradnju kuće.

Rojsova kućica s crvenim krovom stigla je prije godinu dana uz pomoć dizalice, doznaje Slobodna Dalmacija. Nalazi se na betonskom platou uređenom na strmoj padini, samo nekoliko desetaka metara od mora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za sve bu ih tužil' Rojs više od pet sati davao iskaz o 66. pukovniji HV-a Slika nije dostupna 'Nad lipom 35': 2. prosinca jubilarna 50. emisija

Probio put

Ćesić je betonirao i stubište koje s platoa vodi do poravnanog terena, predviđenog za gradnju nekog puno čvršćeg i većeg objekta. Tamo je trenutačno samo parkirano kamp-vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka. Također je probio i put kojim je parcela povezana sa Zapadnom ulicom kojom se izlazi iz Piska, a uz neasfaltiranu cestu nalaze se još i dva gradilišna kontejnera.

Predio Piska u kojem je Rojs, iskrčivši borovu šumu, postavio sporni objekt i izveo bespravne 'infrastrukturne radove' inače je potpuno neizgrađen.

Riječ je o zoni u kojoj gradnja nije dopuštena ni prema postojećim planovima, a kako Slobodna neslužbeno doznaje, neće biti omogućena ni novim Prostornim planom Omiša, koji se usvaja za mjesec dana, posebno stoga što je Rojs gradio unutar Zaštićenog obalnog pojasa. 

Ministarstvo: Sve radio bez dozvole

Slobodna Dalmacija doznaje i da Rojs za radove nije ishodio potrebnu dokumentaciju, pa mu je gradilište zatvoreno, zabranjena daljnja gradnja i izdano rješenje o uklanjanju. Zaključak o dozvoli izvršenja tog rješenja izdan je u veljači ove godine, ali se Rojs žalio u svim fazama postupka. Nakon što su mu žalbe odbijene, Rojs je u kolovozu ove godine pokrenuo čak i upravni spor, očito u namjeri da što duže odgodi rušenje.

Problemi prof. dr. Damira Bukovića

Uz Rojsa, problema s dobivanjem dozvole za gradnju u Pisku ovih dana ima i kontroverzni zagrebački ginekolog Damir Buković, poznat po izjavi da je Biblija najbolja medicinska knjiga.

Bukovićevo zemljište bliže je centru Piska za nekoliko stotina metara od Rojsova, nalazi se također na strmoj padini u neposrednoj blizini mora, ali u zoni koja je djelomično izgrađena. Slobodna Dalmacija doznaje da je Buković tražio dvije lokacijske dozvole, jednu za objekt na gornjem dijelu svoje parcele i drugu za objekt koji bi se nalazio u donjem dijelu, u šumi ispod stoljetne priobalne šetnice.

Međutim, u Uredu državne uprave u Omišu odbijen mu je zahtjev za donju parcelu, dok je trenutačno u postupku ishodovanje građevinske dozvole za obiteljsku kuću s tri stana na gornjoj parceli. Protiv Bukovićeve prvobitne namjere da gradi i u neposrednoj blizini mora mještani su se izjasnili i peticijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene