Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski izjavio je kako očekuje da stopa inflacije u ovoj godini neće biti manja od šest posto. Godišnja stopa inflacije u siječnju će biti viša od šest posto, što je dvaput viša stopa inflacije nego lani.


Uz postojeće tendencije teško je očekivati da će prosječna godišnja stopa inflacije u 2008. biti ispod šest posto, i to uz pretpostavku da neće biti novih šokova na tržištu nafte kao i da će se stabilizirati cijene poljoprivrednih proizvoda, rekao je Rohatinski.

Vezani članci Tržnica - 1 Inflacija u Hrvatskoj ubrzava: Kruh je već dvaput poskupio, a sprema se i treći val viših cijena. Doznajemo kada bi moglo poskupjeti i meso Ilustracija Crnogorska vlada dijeli siromašnima ulje i ograničava cijenu kruha: "Sve podsjeća na 90-e kad su ljudi čekali u redu za osnovne namirnice"

HNB je donio osnovne mjere za 2008., koje su naglašeno
antiinflacijske.

Mjere uključuju ograničavanje rasta plasmana banaka i inozemnog zaduživanja, bitno smanjenje postojećih operacija na otvorenom tržištu koje su kratkoročni izvor likvidnosti za banke, te obranu nominalnog tečaja kune od moguće deprecijacije, ali ne i od aprecijacije, ako do nje dođe.

Rohatinski kaže da neće dozvoliti nominalno slabljenje kune jer bi to imalo za posljedicu daljnje ubrzanje inflacije.

Upozorio je da će takva antiinflacijska monetarna politika HNB-a imati negativne posljedice ako je ne podrži Vladina ekonomska politika.

U tom slučaju došlo bi do bitno sporijeg rasta svih novčanih agregata i relativnog smanjenja opće likvidnosti ekonomije, realne aprecijacije tečaja kune i pretpostavljenog rasta kamatnih stopa, kazao je guverner.

Dodao je kako to može utjecati na porast deficita platne bilance te značajno usporiti gospodarski rast.

Rohatinski procjenjuje da više nisu realne prognoze o očekivanom gospodarskom rastu od šest posto u ovoj godini.

Upitan može li zaustaviti najavljeni rast kamata na kredite,
Rohatinski je rekao da HNB u sadašnjim uvjetima nema nikakva ekonomskog opravdanja za obaranje kamatnih stopa.