Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Osudio mogućnost

Ribić protiv ukidanja Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Matice hrvatskim sindikata smatra da bi ukindaje Dodatka bilo protuustavno i protivno međunarodnim konvencijama.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić osudio je u ponedjeljak mogućnost da Vlada ukine Dodatak Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama iz 2009. jer bi to bilo protuustavno i protivno međunarodnim konvencijama.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs jutrošnji sastanak oko eura Reporterka Dnevnika Nove TV pitala je neke naše političare štede li energiju, pogledajte što su joj odgovorili Vilim Ribić potpisivanje ugovora u petak Vilim Ribić o dogovoru s Vladom: "Članovi su na dobitku. Međutim, ja znam da se trebalo dobiti puno više..."

Ribić je na konferenciji za novinare istaknuo da su potpisivanjem Dodataka sindikati javnih službi pristali na smanjenje osnovice za šest posto uz uvjet da im se to vrati kad se ostvari gospodarski rast.

RIBIĆEVI DVORI: 'Bolje da su napravili zgradu, nego novac potrošili na tulume!'

Rast cijene rada je suspendiran do ostvarenja gospodarskog rasta i taj sporazum ne ugrožava javne financije, jer je predviđeno povećanje plaća samo ako BDP raste više od dva posto uzastopno u tri tromjesječja zaredom.

To se, nažalost, neće dogoditi ove ni iduće godine, kaže Ribić koji zbog toga medijske spekulacije o ukidanju Dodataka drži još jednim od Vladinih nesupješnih pokušaja da rušenjem cijene rada i standarda građana izvuče zemlju iz krize.

"To je u civilizacijskom smislu - divljaštvo, a takva politika dijabolična, demonska i monstruozna", poručio je Ribić.

Izdvajanja za visoko obrazovanje među najnižima u EU

Novinarima je predstavljena analiza prema kojoj su izdvajanja za visoko obrazovanje u Hrvatskoj među najnižima u Europskoj uniji, a zaposlenici s VSS-om među najlošije plaćenima u Hrvatskoj.

Ukupna primanja od 2009. do danas na primjeru sveučilišnog profesora s 36 godina staža su manja za 19,7 posto, čistačice s 20 godina staža 18,5 posto, a učitelja mentora s 32 godine staža za čak 21 posto, pokazuje analiza Matice.

Ribić je također upozorio na problem deflacije i pada cijena, kao mogućem uvodu u katastrofalno stanje gospodarstva u kojem padaju potražnja, proizvodnja i zaposlenost. "To je kulminacija potpuno pogrešne ekonomske politike i beizdejnosti vladajućih, čije posljedice svi osjećamo", tvrdi Ribić.

Ribić: U Vladi pojma nemaju o makroekonomiji, eksperimentiraju

Upitan o prijevremenim izborima koje su sindikati najavljivali na prosvjedu protiv izmjena ZOR-a, a traži ih i HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko, Ribić je rekao da Matica ne podržava HDZ jer je vodio sličnu ekonomsku politiku, a izbore su zatražili prije HDZ-a.

 'Hrvatska ne može ovako još dvije godine'

Čak i da SDP ponovno dobije izbore to bi, drži Ribić, otvorilo neke nove perspektive, promjene ministara, moguće nove koalicije kao preduvjet ostvarenja pomaka, jer Hrvatska ovako ne može još dvije godine. Sada su na vlasti ljudi koji ne mogu artikulirati uspješnu ekonomsku politiku i dovode u pitanje temeljne vrijednosti, rekao je.

Upitan o mogućem generalnom štrajku Ribić je odgovorio da će o tome odlučiti zajedno s ostalim sindikalnim središnjicama, ovisno o razvoju situacija oko ZOR-a. On smatra da su masovni prosvjedi potrebni, osim ako građani ne smatraju da je rješenje rad na crno ili odlazak u inozemstvo, te je već sada najavio prosvjedno obilježavanje 1. svibnja - Praznika rada.

'Najbitnije je pokrenuti proizvodnju'

U vezi procedure prekomjernog deficita u kojoj se Hrvatska nalazi, Ribić je rekao da europski činovnici ne ulaze u detalje i ne zanima ih kako ćemo ostvariti bolje ekonomske pokazatelje, nego krajnji rezultat. Rast deficita nije problem ako raste BDP, tvrdi Ribić i dodaje kako je najbitnije pokrenuti proizvodnju.

Vrijeme je za radikalne promjene u ekonomskoj politici kakve zagovaraju najveći svjetski ekonomski stručnjaci, istaknuo je Ribić te najavio da će zatražiti povećanje plaća svim zaposlenima kako bi se povećala potražnja i time potakla proizvodnja. Pozvao se pritom na izjavu guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu jednom magazinu, koji je ustvrdio kako novca ima za sve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene