Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepušteni sami sebi

Ribarima ZERP jedini spas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanske i slovenske ribarice nesmetano svakodnevno love ribu u hrvatskim teritorijalnim vodama. Istarski su ribari ogorčeni, jer nitko iz policije i resornog ministarstva, unatoč molbama, nije stao u njihovu zaštitu. Kao jedno od rješenja predlažu i ponovno aktiviranje ZERP-a.

Istarski ribari sve više gube strpljenje, osjećaju se prepušteni sami sebi. 'Pa netko nas mora zaštititi. Kako ćemo mi radimo u našem moru? Dolaze talijanski i slovenski ribari unutra i mi ostajemo bez alata i mreže. Ja svake godine izgubim mreže, nitko me ne refundira, nitko ništa, ja svake godine gubim po 1.000 eura', rekao je ribar Renzo Turcovich.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome

Nakon što su im hrvatske državne institucije okrenule leđa, obratili su se talijanskim i slovenskim, pa čak i Bruxellesu, no nikog ne zanima život savudrijskih ribara. Nakon što je bivši premijer žrtvovao ZERP za više ciljeve, ribari su se nadali uspostavi reda, no ništa se nije promijenilo. Svaki je dan neizvjestan i novi rizik.

'Ako već Talijani rade ovdje, da se osnuje neka zajednička komisija koja bi to kontrolirala jer nema nikakve osnove da Talijani u našem moru rade po nikakvim zakonima, ustvari po njihovima, a da mi nismo nikako zaštićeni', rekao je Tonči Trevižon, predsjednik Ceha ribara Istarske županije. Kao jedino rješenje zasad, ribari vide aktiviranje ZERP-a. 'Prvo moramo imati sjednicu Ceha ribara Hrvatske gdje moju inicijativu podržava nas sedam od devet članova i taj zahtjev ćemo uputiti vladi', rekao je Danilo Latin, član Ceha ribara Hrvatske. Hoće li im rekonstruirana nova stara Vlada pomoći ne znaju, ali željno iščekuju mirnije isplovljavanje iz svojih luka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene