Obavijesti Video Pretražite Navigacija

86% građana zadovoljno zdravstvom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajedničko istraživanje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazalo je da su hrvatski pacijenti zadovoljni kvalitetom zdravstvene zaštite.

Prosječna ocjena kojom su pacijenti ocijenili bolnički sustav u anonimnoj anketi koja se provodila od 1. travnja do 31. svibnja, kreće se od 3,7 do 3,9, a u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ona je 4,6.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Predsjednik Zoran Milanović Iznenađeni? Slažete li se s predsjednikovim tvrdnjama o korupciji? Pogledajte kako ste glasali u anketi Dnevnika Nove TV

U sklopu ankete o zadovoljstvu bolnički liječenih pacijenata, koja se provodila po bolnicama, klinikama i kliničko-bolničkim centrima, odaslano je 130.000 anketnih listića sa 17 pitanja, a ispunio ih je 28.631 pacijent, odnosno 22 posto. 

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti distribuirano je 20.000 upitnika, na koje je odgovorio 7.271 pacijent ili 36 posto.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić izrazio je zadovoljstvo zbog
velikog odaziva na anketu i dobrih ocjena.

U bolničkoj zdravstvenoj zaštiti ocjenu 5 za vrijeme boravka u bolnici dalo je 63 posto anketiranih pacijenata, ocjenu 4 dalo je 23 posto, ocjenu 3 dalo je 8 posto, ocjenu 2 dalo je 2 posto, a ocjenu 1 tek 1 posto anketiranih.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti ocjenu 'zadovoljni' i 'jako zadovoljni' dobila su pitanja o čuvanju povjerljivih podataka (95,6 posto), spremnosti sestre da pomogne u ambulanti (95,3 posto), te poštivanje radnog vremena (95 posto).

Najlošije su bila ocijenjena pitanja o povezanosti ambulante s ostalim dijelovima zdravstvenog sustava, dostupnost ambulante javnim prijevozom i medicinska opremljenost ordinacije.

Lošije ocjene davalo je ruralno stanovništvo, dok su najzadovoljniji bili stanovnici manjih mjesta i gradova.

Ministar Ljubičić izvijestio je kako je na temelju anonimne ankete dobio podatke i o 41 slučaju različitih vidova korupcije, najčešće traženja novca za uslugu.

U 12 slučajeva navedena su i točna imena, pa su ti podaci već proslijeđeni nadležnim tijelima kako bi mogla pokrenuti istragu, rekao je Ljubičić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene