Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

General Kundid o Oluji i prijemu na kninskoj tvrđavi: "Kroz Oluju smo ostvarili veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu"

Aktualno Galerija Brigadir general Tihomir Kundid - 1 Brigadir general Tihomir Kundid - 1 Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr Brigadir general Tihomir Kundid - 4 Brigadir general Tihomir Kundid - 4 Foto: DNEVNIK.hr Brigadir general Tihomir Kundid - 2 Brigadir general Tihomir Kundid - 2 Foto: DNEVNIK.hr +5 Počinju svečanosti na tvrđavi u Kninu - 1 Galerija 1/10 >>
Hrvatska danas i sutra slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. O proslavi u Kninu i obljetnici reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je sa zamjenikom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske Tihomirom Kundidom.

Hrvatska danas i sutra slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Spomen je to na veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu i oslobađanje Knina, te povratak jedne petine okupiranog prostora.

Pročitajte i ovo Počinje proslava obljetnice Oluje u Kninu Svečana 25. obljetnica Oluje Plenković odao počast i srpskim žrtvama, Milanović ga pohvalio: "Za mnoge Srbe Oluja je bila bijeg pred hrvatskim snagama" Slika nije dostupna Počast će odati izvan protokola Domovinski pokret neće biti dio službenog protokola u Kninu: "Nećemo sudjelovati u samopromociji hrvatsko-srpske trgovačke koalicije"

Danas je održana i generalna proba sutrašnje proslave. Održat će se na stadionu. Zastavu na tvrđavi podignut će, među ostalima, i zlatna olimpijka Matea Jelić. A još večeras, predsjednik Republike održao je prijem za ratne zapovjednike na kninskoj tvrđavi.

O proslavi u Kninu i obljetnici reporter Andrija Jarak razgovarao je sa zamjenikom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske Tihomirom Kundidom. Rekao je što Oluja znači Hrvatskoj vojsci, ali i državi. 

"Oluja je najveća vojna operacija u hrvatskoj povijesti, briljantno provedena. Kroz Oluju smo ostvarili veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu. Donijela je mir i slobodu hrvatskom narodu. Oluja je razbila ideju o Velikoj Srbiji, promijenila je strateški odnos snaga u ovoj regiji i pokazala respektabilnu vojnu moć kakvu je tada imala Hrvatska vojska, kroz Oluju se pokazalo združeno djelovanje civilnih i vojnih elemenata vojne moći". 

Oluja je, kaže, pokazala, da je Hrvatska vojska spremna za najveće stvari. "Oluja se provela na maestralan način. Oluja je poslala jasnu poruku da je Hrvatska spremna i preostalo pitanje Podunavlja riješiti vojnim putem. U pet godina Hrvatska vojska se uzdigla na jednu respektabilnu razinu što se tiče borbene spremnosti i moći", kazao je Kundid. 

Na pitanje ima li Hrvatska vojska i dalje pobjednički duh, Kundid, kaže: "Sve vojske svijeta referiraju se na svoju povijest pa tako se i HV referira na Domovinski rat i Oluja je motivacijski čimbenik mladim pripadnicima HV-a da budu ustrajni i teže izvrsnosti". 

Prijem kao iskaz poštovanja

Oluja se izučava na vojnim učilištima u SAD-u, a i to nešto govori, smatra Kundid. 

"To govori o tome kako se Hrvatska vojska briljantno pripremila i provela jednu kompleksnu operaciju", istaknuo je Kundid koji je otkrio gdje je on bio prije 26 godina. 

"Prije 26 godina ja sam bio s postrojbom na smjeru napada u Oluji na liniji Moščenica, Petrinja, Kostajnica, Dvor na Uni. Cijeli Domovinski rat mi smo se pripremali da izvedemo završnu operaciju oslobađanja okupiranih područja. Taj entuzijazam, emocija, motivacija i odlučnost su bili ključni elementi koji su nas vodili u ostvarivanju naših ciljeva", rekao je.

Oluja je spriječila nove genocide i oslobodila BiH. "Oluja se provodila i u BiH. Mi smo također deblokirali snage koji su okupirali Bihać. Vojna Krajina bila je u potpunosti poražena".

Kaže da je zadovoljan događajima na tvrđavi i prijemom predsjednika za generale.

"Emocije se vraćaju i ovaj prijam je iskaz jednog poštovanja. Treba spomenuti da je dio zapovjednika u Oluji i poginuo", istaknuo je i poslao poruku onima koji u četvrtak dolaze u Knin. "Poručio bi im da dostojanstveno obilježimo taj iznimno važan događaj za noviju hrvatsku povijest koji je stvorio državu", rekao je zaključno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene